НОВИНИ

Социолози прогнозират по-висок процент на хората, които ще гласуват с "Не подкрепям никого"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:10, 30.03.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Броят на гласоподавателите, които ще изберат квадратчето "Не подкрепям никого" на предстоящия в неделя вот най-вероятно ще се увеличи. Такава прогноза направиха пред БНТ социолозите от Алфа Рисърч, Галъп и Тренд. През октомври те бях 87 000.

87635 избрали квадратчето "Не подкрепям никого" на 2 октомври миналата година: това е повече от двойно в сравнение с предишните два предсрочни вота. Последните проучвания на социолозите от "Галъп", "Алфа Рисърч" и "Тренд" сочат, че цифрата ще нарасне още.

"Очакваме дори над 5% от всички упражнили правото си на глас да отбележат тази опция", заяви Димитър Ганев - социолог от "Тренд".

Като важна причина за този ръст Ганев определя факта, че в момента няма ясно изразен партиен носител на наказателния вот, какъвто беше примерно "Има такъв народ", няма и редовно правителство, срещу което също би било нормално да има протестен вот.

"И колкото повече се навлиза в политическата криза, ако има, да речем, още едни избори - тази опция ще продължи да расте", каза Димитър Ганев.

Важно според анализаторите е да се отбележи, че "Не подкрепям никого" е действителен глас, но той не участва в разпределението на резултатите. Квадратчето беше въведено, след като у нас вотът стана задължителен по закон, припомня Боряна Димитрова. Към днешна дата обаче не задължението, а протестният вот е този, който кара хората да изберат тази опция.

"Толкова колкото повече нараства разочарованието от една или друга политическа сила, ние виждаме нарастване на този вот "не подкрепям никого". Това са хора, които не решават да си останат вкъщи. Те искат да демонстрират гражданска активност, но заемат позицията "Не, аз не харесвам нито една от тези политически сили", каза Боряна Димитрова - социолог от "Алфа Рисърч".

"Явно мнозина са припознали тази опция на последните избори и сега понеже няма нищо особено ново като политическо предлагане сега също така се канят да направят нещо подобно. Даже има формации, които кампанират в тази посока, вижда се", допълни Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл".

Броят на хората, избиращи квадратчето "не подкрепям никого", е вече повече от достатъчен, за да вкара една партия в парламента. Затова и партиите трябва сериозно да анализират своята готовност да излъчат редовно управление на страната, съветват анализаторите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След развоя по делото "Семерджиев": Има ли пробойни в изготвянето на съдебни експертизи у нас?
След развоя по делото "Семерджиев": Има ли пробойни в изготвянето на съдебни експертизи у нас?
Наставникът на Локомотив Пловдив Александър Томаш зарадва деца в Белозем
Наставникът на Локомотив Пловдив Александър Томаш зарадва деца в Белозем