Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Социологическите проучвания преди изборите: Спор за първото място

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:00, 08.03.2023 (обновена)
5924
Чете се за: 11:30 мин.
Политика
социологическите проучвания изборите спор първото
Слушай новината

В месеца преди предсрочните парламентарни избори на 2 април събираме основните социологически проучвания за резултатите от вота.

Посланията на партиите за изборите на 2 април

Според последното засега проучване - на "Тренд" - в парламента влизат пет политически формации.

"Тренд"

(проучването е проведено между 6 - 12 март)

Тренд: Паритет за първото място след изборите, пет формации влизат в Народното събрание

Пет формации имат сигурно участие в следващото Народно събрание, като победителят остава неясен.

В първата седмица на предизборната кампания, паритетът между първите две формации се запазва, казват от "Тренд". Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" получава 26,5% от гласовете. ГЕРБ-СДС са втори с 25,6% подкрепа. ДПС удържа третата позиция с 13,6%, следвана от "Възраждане" с 12,9% от гласовете. БСП има 7,6% подкрепа от избирателите.

Три партии са под парламентарната бариера. 3,6% от избирателите заявяват, че ще гласуват за "Български възход", 3,5 на сто за "Левицата", а "Има такъв народ" получава 3,1% от гласовете.

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. 5,1% посочват "не подкрепям никого". Очакваната избирателна активност според изследването ще бъде между 2,5 и 2,7 милиона.

Изследването е проведено между 6 и 12 март сред 1005 пълнолетни българи и е по поръчка на "24 часа".

А ето какво показват изследванията на "Алфа Рисърч", "Галъп Интернешънъл" и "Тренд", правени преди официалния старт на предизборната кампания.

"Галъп Интернешънъл"

(проучването е проведено между 24 февруари и 3 март )

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати на изборите, неяснота и за третото място

Според изследване на "Галъп Интернешънъл", проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са с изравнени резултати на изборите.

Има неяснота и за третото място. Данните са от изследване за Българското национално радио, показващо нагласите на старта на кампанията.

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният, казват от "Галъп". ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%.

ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място.

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" с 3,4% и "Левицата" с 3,2%.

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза.

При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент, уточняват от "Галъп".

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни, но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци.

4,4% са онези от твърдо заявилите, че ще гласуват, които биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес.

"Алфа Рисърч"

(проучването е направено между 21 - 27 февруари)

"Алфа Рисърч": Коалицията ПП-ДБ води с малко пред ГЕРБ-СДС, интрига и за третата позиция

На старта на предизборната кампания - слаба мотивация за участие в изборите и паритет в битката за първото място регистрира национално - представително проучване на "Алфа Рисърч".

Все пак изследването отчита малка преднина за коалицията "ПП-ДБ". Проучването е направено между 21 и 27 февруари сред 1007 пълнолетни българи. Реализирано е със собствени средства.

Според изследването на "Алфа Рисърч" 26,4 на сто от твърдо решилите да гласуват казват, че ще подкрепят коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България." На второ място е ГЕРБ-СДС 25,2% от гласовете.

От "Алфа Рисърч" казват, че в момента може да се говори за паритет между двете политически сили и че към момента коалицията ПП-ДБ има по-малък процент отколкото сбора на процентите на двете партии.

Третата позиция е за ДПС - с 13,2 на сто от гласовете. В непосредствена близост е "Възраждане" с 11,3 на сто. БСП стартира кампанията с 7,4% подкрепа като, според "Алфа Рисърч", вътрешните ѝ противоречия отливат привърженици най-вече към "Левицата". Три партии са близо до изборната бариера. "Български възход", "Левицата" и "ИТН", съответно с 3,8%, 3,6% и 3,2%.

Декларираната на старта на кампанията избирателна активност е съизмерима с изборите през октомври. Ще гласуват 39 % от българите, 33 на сто няма да гласуват, а 28% се колебаят.

На въпрос, ако не стигат гласове, дали биха подкрепили широка коалиция между ГЕРБ- СДС и "ПП и ДБ", 5% от запитаните отговарят, че напълно биха подкрепили, 28% - че по-скоро биха подкрепили, 20% - че по-скоро не биха подкрепили, 30% - че изобщо не биха подкрепили. Без мнение са 17% от запитаните. По-склонни да подкрепят тази широка коалиция са привържениците на ГЕРБ-СДС, докато мнозинството от привържениците на ПП-ДБ остават дистанцирани.

"Галъп Интернешънъл"

(проучването е направено между 2-12 февруари)

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със сходна подкрепа, ако гласувахме днес

Почти месец преди старта на предизборната кампания равенство на върха показа представително изследване на "Галъп Интернешънъл", проведено между 2 и 12 февруари между 808 пълнолетни българи по метода "лице в лице" с таблети. Изследването е част от независимата изследователска програма на "Галъп Интернешънъл Болкан".

Ако изборите бяха в средата на февруари, има пет сигурни за мястото си в Народното събрание формации, две, които са близо около бариерата, а тепърва ще се вижда докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и новозавръщащите се играчи.

Ако изборите бяха в средата на февруари, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна подкрепа, съответно 27,1% и 26,1%.

В началото на февруари новата коалиция показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв. В същото време, поне на този етап не се вижда "добавка" от подкрепа. По традиция за това политическо пространство обаче тази добавка може да се очаква дори и в последния момент.

ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях са вече "Възраждане" - с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията.

Около бариерата са "Български възход"- 4,2% (за които към този момент имаше спекулации, че ще се коалират с ВМРО и затова изследването е направено за коалиция от двете формации) и "Има такъв народ", които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент. Под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ и т.н.

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха през февруари.

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори.

"Тренд"

(проучването е направено между 4-11 февруари)

"Тренд": ГЕРБ и коалицията между ПП и ДБ с изравнени резултати преди вота

Формулата за следващото Народно събрание е 5 + 1 формации, показа представително социологическо изследване на Тренд, проведено между 4 и 11 февруари сред 1003-ма пълнолетни българи. Изследването е възложено от вестник "24 часа".

Още преди официалното обявяване на предизборната коалиция между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", "Тренд" са тествали тяхно евентуално обединение. На въпрос с предварително зададени опции ГЕРБ и обединението между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" са със сходна електорална подкрепа.

ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция, като партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25,6% от гласуващите, докато обединението между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с 24,8% от гласуващите.

Данните сочат, че предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации като не се регистрира отлив в следствие на обединението. На този етап не се отчита и бонус от него, казват от "Тренд". В подредбата на партиите по-надолу не се наблюдават структурни промени в сравнение с предходните няколко месеца.

Третото място остава за ДПС с 12,8%. "Възраждане" достига нива от 11,9% сред гласуващите. Пета в подредбата е БСП с 8,9% от гласуващите. Реални шансове за парламентарно представителство запазва "Български възход" с 4% от гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев. На дистанция от парламентарната бариера, но с над 3% остава "Има такъв народ". Опцията "Не подкрепям никого", която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент - 4,8 на сто.

* Цитираните по-горе проучвания на "Галъп Интернешънъл" и "Тренд" са направени преди създаването на коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България" и преди решението на ВМРО да не се коалира с "Български възход" и да откаже участие в парламентарните избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зам.-министърът на транспорта за инцидента край Лесново: Има запис на полета, работи се по няколко версии
Зам.-министърът на транспорта за инцидента край Лесново: Има запис на полета, работи се по няколко версии
Премиерът Гълъб Донев се срещна с новия германския посланик Ирене Планк
Премиерът Гълъб Донев се срещна с новия германския посланик Ирене Планк