НОВИНИ

Социологическите проучвания преди изборите: Спор за първото място

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:00, 08.03.2023 (обновена)
10409
Чете се за: 18:22 мин.
Политика
социологическите проучвания изборите спор първото
Слушай новината

В месеца преди предсрочните парламентарни избори на 2 април събираме основните социологически проучвания за резултатите от вота.

"Тренд"

(проучването е проведено в периода 22- 29 март)

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4-процентовата бариера. Три остават основните въпроси - победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство.

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26,4%) и "Продължаваме Промяната-Демократична България" (26,1%) се запазва. "Тренд" регистрира по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията. На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13,7%) и "Възраждане" (13,3%).

От "Тренд" припомнят, че проучванията, които провеждат се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7,3% от гласуващите.

Сред по-малките формации най-голям шанс за представителство в 49-ото Народно събрание има коалиция "Левицата" (3,6% от гласуващите), следвана от "Български възход" (3,5% сред гласуващите). "Има такъв народ" остава с 3% сред гласуващите.

5,2% посочват опцията "не подкрепям никого". Резултатът от нея е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2,6 милиона избиратели.

*Проучването на "Тренд" е направено по поръчка на NOVA Broadcasting Group във връзка с електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 22 и 29 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1004 души на възраст над 18 години.

__________________________________________________________________________________________________

"Алфа рисърч"

(проучването е проведено в периода 25 - 29 март)

Към момента няма ясен победител на предстоящите парламентарни избори. Това показват данните на финалното проучване на "Алфа рисърч". Коалицията ГЕРБ-СДС е с малка преднина пред ПП-ДБ от едва 0.5 процентни пункта.

Интрига за първото място и ниска избирателна активност на изборите на 2 април, сочи проучване на "Алфа Рисърч"

ГЕРБ-СДС е с 25,9%, а ПП-ДБ - 25,4%. Според Геновева Петрова от "Алфа рисърч" разликата ще се реши в последните часове на изборния ден.

Паритет има и за третото и четвъртото място. ДПС е с 13,8%, а "Възраждане" - 13,6%.

БСП остава на пета позиция с 8,2%. Следва "Български възход", които могат да останат под чертата за влизане в парламента с 3.9%. За "Левицата!" са заявили, че ще гласуват 3,1%, а за "Има такъв народ"2,3%.

Към момента 3,7% от избирателите ще се възползват от възможността да отбележат квадратчето "Не подкрепям никого", т.нар. протестен вот.

Очертава се избирателната активност да остане ниска - много близка до тази, която имахме при последните избори през октомври миналата година. Според Геновева Петрова решаващ фактор за избирателната активност ще се окаже не хартиената бюлетина, а по-скоро недоверието към политическите партии.

*Изследването е проведено в периода 25-29 март от социологическа агенция "Алфа рисърч" и се реализира със собствени средства. Проведено е сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Посланията на партиите за изборите на 2 април

__________________________________________________________________________________________________

"Галъп"

Победителят в изборите се решава в последния момент

(Изследването е проведено между 18 и 26 март)

Според последното засега проучване - на "Тренд" - в парламента влизат пет политически формации.

"Тренд"

(проучването е проведено между 6 - 12 март)

Тренд: Паритет за първото място след изборите, пет формации влизат в Народното събрание

Пет формации имат сигурно участие в следващото Народно събрание, като победителят остава неясен.

В първата седмица на предизборната кампания, паритетът между първите две формации се запазва, казват от "Тренд". Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" получава 26,5% от гласовете. ГЕРБ-СДС са втори с 25,6% подкрепа. ДПС удържа третата позиция с 13,6%, следвана от "Възраждане" с 12,9% от гласовете. БСП има 7,6% подкрепа от избирателите.

Три партии са под парламентарната бариера. 3,6% от избирателите заявяват, че ще гласуват за "Български възход", 3,5 на сто за "Левицата", а "Има такъв народ" получава 3,1% от гласовете.

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. 5,1% посочват "не подкрепям никого". Очакваната избирателна активност според изследването ще бъде между 2,5 и 2,7 милиона.

Изследването е проведено между 6 и 12 март сред 1005 пълнолетни българи и е по поръчка на "24 часа".

А ето какво показват изследванията на "Алфа Рисърч", "Галъп Интернешънъл" и "Тренд", правени преди официалния старт на предизборната кампания.

__________________________________________________________________________________________________

"Галъп Интернешънъл"

(проучването е проведено между 24 февруари и 3 март )

Победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за „втвърдяване“. Възможни са динамични развития и по отношение на третото място. Способността да се набави твърда и предвидима подкрепа пък може да реши и борбата за бариерата.

Изводите са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио, показващо декларативните нагласи към края на кампанията. Стотици хиляди обаче тепърва ще решават и на числата към този момент следва – както винаги – да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, внезапни развития и т.н., възможна е чувствителна динамика.

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и „Възраждане“ биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата „в пакет“ са „Български възход“ с 3,5% и „Левицата“ с 3,3%. „Има такъв народ“ е с 3%.

40,1% са казали, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 г. На тази база допуска се активност, близка до тази от предходните избори, като тепърва ще се разбере процентът, изчислен спрямо формалните избирателни списъци. Възможни са колебания. 4,1% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които твърдят, че биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

*Данните са на "Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио. Изследването е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати на изборите, неяснота и за третото място

Според изследване на "Галъп Интернешънъл", проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са с изравнени резултати на изборите.

Има неяснота и за третото място. Данните са от изследване за Българското национално радио, показващо нагласите на старта на кампанията.

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният, казват от "Галъп". ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%.

ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място.

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" с 3,4% и "Левицата" с 3,2%.

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза.

При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент, уточняват от "Галъп".

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни, но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци.

4,4% са онези от твърдо заявилите, че ще гласуват, които биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес.

__________________________________________________________________________________________________

"Алфа Рисърч"

(проучването е направено между 21 - 27 февруари)

"Алфа Рисърч": Коалицията ПП-ДБ води с малко пред ГЕРБ-СДС, интрига и за третата позиция

На старта на предизборната кампания - слаба мотивация за участие в изборите и паритет в битката за първото място регистрира национално-представително проучване на "Алфа Рисърч".

Все пак изследването отчита малка преднина за коалицията "ПП-ДБ". Проучването е направено между 21 и 27 февруари сред 1007 пълнолетни българи. Реализирано е със собствени средства.

Според изследването на "Алфа Рисърч" 26,4 на сто от твърдо решилите да гласуват казват, че ще подкрепят коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България." На второ място е ГЕРБ-СДС 25,2% от гласовете.

От "Алфа Рисърч" казват, че в момента може да се говори за паритет между двете политически сили и че към момента коалицията ПП-ДБ има по-малък процент отколкото сбора на процентите на двете партии.

Третата позиция е за ДПС - с 13,2 на сто от гласовете. В непосредствена близост е "Възраждане" с 11,3 на сто. БСП стартира кампанията с 7,4% подкрепа като, според "Алфа Рисърч", вътрешните ѝ противоречия отливат привърженици най-вече към "Левицата". Три партии са близо до изборната бариера. "Български възход", "Левицата" и "ИТН", съответно с 3,8%, 3,6% и 3,2%.

Декларираната на старта на кампанията избирателна активност е съизмерима с изборите през октомври. Ще гласуват 39 % от българите, 33 на сто няма да гласуват, а 28% се колебаят.

На въпрос, ако не стигат гласове, дали биха подкрепили широка коалиция между ГЕРБ- СДС и "ПП и ДБ", 5% от запитаните отговарят, че напълно биха подкрепили, 28% - че по-скоро биха подкрепили, 20% - че по-скоро не биха подкрепили, 30% - че изобщо не биха подкрепили. Без мнение са 17% от запитаните. По-склонни да подкрепят тази широка коалиция са привържениците на ГЕРБ-СДС, докато мнозинството от привържениците на ПП-ДБ остават дистанцирани.

__________________________________________________________________________________________________

"Галъп Интернешънъл"

(проучването е направено между 2-12 февруари)

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със сходна подкрепа, ако гласувахме днес

Почти месец преди старта на предизборната кампания равенство на върха показа представително изследване на "Галъп Интернешънъл", проведено между 2 и 12 февруари между 808 пълнолетни българи по метода "лице в лице" с таблети. Изследването е част от независимата изследователска програма на "Галъп Интернешънъл Болкан".

Ако изборите бяха в средата на февруари, има пет сигурни за мястото си в Народното събрание формации, две, които са близо около бариерата, а тепърва ще се вижда докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и новозавръщащите се играчи.

Ако изборите бяха в средата на февруари, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна подкрепа, съответно 27,1% и 26,1%.

В началото на февруари новата коалиция показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв. В същото време, поне на този етап не се вижда "добавка" от подкрепа. По традиция за това политическо пространство обаче тази добавка може да се очаква дори и в последния момент.

ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях са вече "Възраждане" - с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията.

Около бариерата са "Български възход"- 4,2% (за които към този момент имаше спекулации, че ще се коалират с ВМРО и затова изследването е направено за коалиция от двете формации) и "Има такъв народ", които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент. Под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ и т.н.

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха през февруари.

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори.

__________________________________________________________________________________________________

"Тренд"

(проучването е направено между 4-11 февруари)

"Тренд": ГЕРБ и коалицията между ПП и ДБ с изравнени резултати преди вота

Формулата за следващото Народно събрание е 5 + 1 формации, показа представително социологическо изследване на Тренд, проведено между 4 и 11 февруари сред 1003-ма пълнолетни българи. Изследването е възложено от вестник "24 часа".

Още преди официалното обявяване на предизборната коалиция между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", "Тренд" са тествали тяхно евентуално обединение. На въпрос с предварително зададени опции ГЕРБ и обединението между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" са със сходна електорална подкрепа.

ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция, като партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25,6% от гласуващите, докато обединението между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с 24,8% от гласуващите.

Данните сочат, че предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации като не се регистрира отлив в следствие на обединението. На този етап не се отчита и бонус от него, казват от "Тренд". В подредбата на партиите по-надолу не се наблюдават структурни промени в сравнение с предходните няколко месеца.

Третото място остава за ДПС с 12,8%. "Възраждане" достига нива от 11,9% сред гласуващите. Пета в подредбата е БСП с 8,9% от гласуващите. Реални шансове за парламентарно представителство запазва "Български възход" с 4% от гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев. На дистанция от парламентарната бариера, но с над 3% остава "Има такъв народ". Опцията "Не подкрепям никого", която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент - 4,8 на сто.

*Цитираните по-горе проучвания на "Галъп Интернешънъл" и "Тренд" са направени преди създаването на коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България" и преди решението на ВМРО да не се коалира с "Български възход" и да откаже участие в парламентарните избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-министърът на транспорта за инцидента край Лесново: Има запис на полета, работи се по няколко версии
Зам.-министърът на транспорта за инцидента край Лесново: Има запис на полета, работи се по няколко версии
Премиерът Гълъб Донев се срещна с новия германския посланик Ирене Планк
Премиерът Гълъб Донев се срещна с новия германския посланик Ирене Планк