НОВИНИ

Посланията на партиите за изборите на 2 април

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:39, 09.03.2023
Чете се за: 04:47 мин.
Политика
посланията партиите изборите април
Слушай новината

Според последните прогнозни социологически проучвания 5 са сигурните партии и коалиции, които ще бъдат част от новото 49-о Народно събрание. Това са новата коалиция между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и БСП.

През последните дни до официалния старт на предизборната кампания на 3 март, а и преди това лидерите на всички тях заявиха твърдата си позиция, че ще се борят за победа на предстоящия вот.

"Продължаваме Промяната - Демократична България" залагат на слогана "Има как!".

Под него те отправят всичките си послания: "България да избухне - като талант, като икономика, като общество. И ще стане по-красиво", "Да живеем нормален европейски живот", "Всички вече разбират, че няма спасител. Не сме в ролята на жертва, всичко зависи от нас".

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков е убеден, че с позитивната си и ясна програма коалицията ПП-ДБ ще е първа политическа сила.

"Основното е битката с корупцията, която задушава институциите и органите не работят, хората го разбират и виждат, особено бизнесът, и разчитаме той да ни подкрепи", е основното послание от началото на кампанията на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов.

"За стабилна България отново" е мотото на ГЕРБ-СДС в тази кампания.

С него от партията напомнят за противоборството си с "Продължаваме Промяната", които в последната една година упрекват за обедняването в държавата и лошото им 6-месечно управление. От ГЕРБ-СДС смятат, че само те са подготвени да се справят с нарастващата инфлация в страната.

Лидерът им Бойко Борисов многократно заявява "Бием ли - ще намерим начин държавата да тръгне пак напред", "На 2-ри, ако сме първи, може да има правителство".

"Две години виждахме разруха, хаос, безвремие, аматьорщина, липса на политическо лидерство и отговорност. Всички неизпълнени обещания през тези две години струват твърде много на българите", е посланието от началото на кампанията и на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС в последните няколко парламента Десислава Атанасова.

Позицията на ДПС и в тази предизборна кампания е, че на страната ни е нужна коалиция, за да има взаимен контрол в управлението.

"Времето на едноличната и еднопартийна власт свърши", посочва лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той призовава и за лична и колективна отговорност, партийна и парламентарна, за да могат решенията да бъдат реализирани.

"Необходим ни е диалог, за да намерим устойчивите политически формули, които да гарантират стабилност на икономиката и достигане на средноевропейските доходи", категоричен е Карадайъ.

"Ще работим за самостоятелно управление на "Възраждане" с наш мандат".

С тази нагласа към вота на 2 април тръгват от партията на Костадин Костадинов. От "Възраждане" са убедени, че връщат доверието на българите в политическата система, целта им е да увеличат двойно резултата си на предстоящите избори. Един от законопроектите, които обещават да внесат в следващия парламент, е за контрол на главния прокурор.

Още преди да започне предизборната кампания от "Възраждане" събират и подписи за референдум в защита на българския лев.

И в тази кампания от БСП залагат най-вече на социалните послания към избирателите.

"Проблемът с цените на храните изисква бързи решения сега и дългосрочна държавна политика занапред", посочва неведнъж председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според нея само временен таван на цените на храните от малката потребителска кошница ще спаси българските домакинства. БСП също събират подписи за референдум - за джендър идеологията в училищата.

А дали и колко от тези предизборни послания и обещания ще бъдат спазени зависи в много голяма степен от това каква конфигурация ще отредят избирателите за 49-ия парламент.

Снимки: БГНЕС, БНТ (архив)

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Петев изведе Лудогорец за поредна тренировка преди мача с Черно мое
Ивайло Петев изведе Лудогорец за поредна тренировка преди мача с Черно мое
Държавното първенство по карате киокушин стартира този уикенд във Велико Търново
Държавното първенство по карате киокушин стартира този уикенд във Велико Търново