НОВИНИ

Властите в Скопие заличиха и клуб "Цар Борис Трети" в Охрид

Александър Марков
от Александър Марков
19:28, 30.03.2023
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Властите в Република Северна Македония закриха втори български клуб - "Цар Борис Трети" в Охрид. Това се случва след решение на министъра на правосъдието Кренар Лога, което беше очаквано и само дни, след като беше закрит и клубът "Иван Михайлов" в Битоля.

В мотивите си за решението правосъдният министър посочва, че името предизвиква напрежение и нетолерантност в цялото македонско общество и че Цар Борис е "отговорен за злодеяния, извършени по време на българската окупация на Македония през ВСВ и че неговата политика на сътрудничество с Третия райх е отговорна за депортацията на евреите от Егейска Македония в лагера Треблинка".

Закритият български културен клуб "Цар Борис Трети" няма да се преименува. Това съобщи специално за БНТ председателят му Томе Блажевски.

По думите му клубът е спазил всички закони и няма основание да променя името си. Блажевски заяви, че не приема мотивите на Комисията за имената и Министерството на правосъдието относно цар Борис Трети. Блажевски посочи, че "все още е трудно да си българин" в Република Северна Македония и коментира, че нямат проблеми с местните хора, но с някои от тях, които не ги уважават, не ги искат и са срещу тях.

От откриването на клуба, придружено с протести, беше стреляно, а табелата му и стъклата - чупени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отличиха най-добрите инвеститори в страната
Отличиха най-добрите инвеститори в страната
Крал Чарлз III държа реч пред Бундестага
Крал Чарлз III държа реч пред Бундестага