НОВИНИ

ООН се отказа от зоната за сигурност около АЕЦ "Запорожие", МААЕ търси решение

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:34, 30.03.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

ООН се отказа от идеята за зона за сигурност около ядрената централа в Запорожие, за да може да предложи мерки за сигурност, приемливи и за двете страни в конфликта.

Шефът на Международната агенция за ядрена енергия Рафаел Гроси отново посети централата и отбеляза, че сега тя не може да бъде защитена заради значителното нарастване на бойните действия в района. Рафаел Гроси подчерта необходимостта от компромисно решение в името на сигурността на ядрената мощност.

Опитвам се да предложа реалистични мерки, които да бъдат одобрени от всички страни в конфликта, заяви шефът на МААЕ, който пристигна в ядрената централа в Запорожие с блиндиран автомобил на руската армия. Гроси подчерта, че ядрена катастрофа трябва да бъде избегната и уточни, че "идеята е да бъде постигнато споразумение за определени принципи, да бъдат поети определени задължения, като например централата да не бъде атакувана".

Рафаел Гроси отново призова да не се разполага военно оборудване и въоръжение на територията на комплекса, окупиран от Русия от март миналата година.

"Очевидно е, че районът е изправен пред вероятно по-опасна фаза в продължаващия конфликт. Това потвърждава една от моите оценки, че трябва да увеличим усилията си, за да постигнем споразумение за защита на централата".

Рафаел Гроси лично видя следите от обстрела на 20 ноември, поразил огромния бетонен блок на реактор номер 2. Дървени дъски още покриват прозорците на сградите наоколо.

"Съзнателно или не, улучени са реактори или техните сгради. Или попаденията са в непосредствена близост. Това е много сериозно", коментира директорът на МААЕ.

Преди руската инвазия АЕЦ "Запорожие" даваше 20% от електричеството на Украйна. От септември обаче производството е на нула след изключването от мрежата и на последния от общо шестте реактори в комплекса. От същия месец Международната агенция за атомна енергия има свой наблюдателен екип на място на фона на нарастващи опасения от ядрена катастрофа.

Москва обяви, че е в постоянна връзка с Рафаел Гроси. Според Русия разговорите за зона за сигурност около централата все още с в ход, като идеята е в "процес на развитие".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков: Със сигурност на Левски му предстои по-добро бъдеще
Наско Сираков: Със сигурност на Левски му предстои по-добро бъдеще
Ювентус може да загуби още 25 точки заради финансовите измами
Ювентус може да загуби още 25 точки заради финансовите измами