НОВИНИ

Скандални кадри от щурма на Капитолия - разкриват ли кой е виновен за атаката?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:48, 11.02.2021
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Шокиращи кадри от охранителните камери в Капитолия - това беше най-силното доказателство, представено от Демократите в Сената по време на втория ден от процеса срещу Доналд Тръмп. Бившият президент е обвинен в подстрекателство към метеж, довело до събитията от 6 януари, при които загинаха петима души. Оказва се, че вицепрездентът Майк Пенс, е бил на метри от гневната тълпа, щурмувала Капитолия.

Разгневена тълпа успява да счупи прозорците на Капитолия. Човек, въоръжен с огромна дървена дъска, нахлува пръв. Следват го хора с бронежилетки, мъж с бейзболна бухалка, десетки други, готови да сеят хаос.

Срещу тях се изправя един единствен охранител - полицай Гудман, чиято смелост и съобразителност се оказват решаващи в тази нощ. Опитва да обезвреди първия симпатизант на Тръмп, проникнал в сградата, но скоро след това разбира, че няма как да се справи сам.

Предприема друга тактика - насъсква тълпата срещу себе си и ги кара да го подгонят, за да ги отведе до онази част от сградата, в която са останалите охранители. Спасява и бившия кандидат-президент Мит Ромни, като го предупреждава, че зад него се задава разгневената група.

Полицай Гудман минава покрай сенатор Мит Ромни и го предупреждава, че е в опасност. Виждате как той се затичва в обратната посока, спомня си Стейси Пласкет, сенатор от Демократическата партия.

От непоказваните до момента кадри от събитията на 6 януари става ясно, че единствено бързата реакция на охранителите е попречила на симпатизантите на Тръмп да нанесат по-сериозни щети.

Вижда се и как нападат полицаите с подръчни средства - стикове за хокей, знамена с логото на Тръмп. Някои от сенаторите не успяха да сдържат емоциите си, докато си припомняха щурма.

Минути преди 13.00 ч. речта на президента звучеше от мобилните телефони на хората пред сградата. Чуваше се как ги насъсква да нахлуят вътре, разказва Маделин Дийн, сенатор от Демократическата партия. Около 14:30 чух ужасяващо блъскане по вратата на залата. За първи път от 200 години седалището на нашето управление беше под обсада. Казаха ни да залегнем, да си сложим прoтивогази. Никога няма да забравя звука от блъскането по вратата...

Макар и основна мишена на симпатизантите на Доналд Тръмп да е била председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, в опасна близост с тълпата попада и вицепрезидентът Майк Пенс.

От записите от охранителните камери става ясно, че той е евакуиран от сградата много по-късно, отколкото се предполагаше и е бил само на метри от въоръжените мъже.

В хода на процеса обвинителите представиха и серия от туитове и изказвания на Доналд Тръмп, в които открито призовава привържениците си да се борят срещу "манипулираните избори".

Демократите са убедени, че няма никакво съмнение, че бившият американски президент не е бил страничен наблюдател, а основен подстрекател на щурма.

Макар и шестима републикански сенатори да подкрепиха даването на ход на процеса срещу него, за да бъде осъден Тръмп са необходими гласовете на поне още 11. Вероятността 44-ият президент на Съединените щати да бъде осъден е минимална, но също толкова малка е възможността Републиканската партия повторно да му гласува доверие и да го подкрепи при нова кандидатура за Белия дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев връчи високи държавни отличия на български творци и общественици
Президентът Радев връчи високи държавни отличия на български творци и общественици
След парти в открит басейн: 50 варненци са глобени с по 300 лева
След парти в открит басейн: 50 варненци са глобени с по 300 лева