НОВИНИ

Сенатори представиха непоказвани досега кадри от щурма на Капитолия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:11, 11.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Втори ден от процеса за импийчмънт на Доналд Тръмп. Бившият президент на Съединените щати е обвинен за метежа на 6 януари, когато негови привърженици щурмуваха Капитолия. Според обвинението на опасност са били изложени вицепрезидентът Майк Пенс и председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. При изложението на аргументите сенатори представиха и неизвестни досега кадри и аудиозаписи от деня на нападението.

Непоказвани досега кадри от охранителните камери в Капитолия бяха представени в Сената. На един от видеозаписите от 6-ти януари се вижда републиканският сенатор от Юта Мит Ромни да бяга, малко преди щурмуващите да нахлуят в сградата. Ромни е предупреден в последния момент от полицай Юджийн Гудман, който по-късно получи похвала за бързата си реакция.

Виждат се и служители на Конгреса да напускат офисите си и да се барикадират в конферентна зала. Един от метежниците три пъти се опитва да разбие вратата с тялото си, но после се отказва.

Друг запис показва евакуацията на бившия вицепрезидент Майк Пенс и семейството му.

Импийчмънт мениджърът Стейси Пласкет заяви: "Вицепрезидентът, председателят на Камарата на представителите - първият и вторият по линия на президентската власт, изпълняваха задълженията си, ръководейки заседанието за утвърждаване на изборния резултат. Те бяха изложени на опасност, защото президентът Тръмп постави собствените си желания и жажда за власт пред конституцията и демократичния процес".

На кадрите се виждат отчаяните опити на полицаите да пресекат щурма, докато колегите им извеждат политиците на безопасно място.

"Вижда се как полицията на Капитолия прави жива верига в опит да блокира метежниците да стигнат до вас и служителите ви", заяви Ерик Суолуел, импийчмънт мениджър.

От аудиозапис става ясно, че охранителите искат подкрепа и казват, че нападателите използват оръжие и сълзотворен газ срещу тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят за движение два участъка от Северната дъга на Околовръстния път в София
Затварят за движение два участъка от Северната дъга на Околовръстния път в София
Германия удължава мерките до 7 март
Германия удължава мерките до 7 март