НОВИНИ

Бесарабски българи не могат да влязат у нас, румънските власти не ги пускат

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
22:00, 10.02.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Бесарабски българи не могат да влязат у нас, защото румънските гранични власти не ги пускат. Въпреки че показват всички нужни документи на границата, платили са си за PCR тест и са изпълнили всички формални изисквания - вече месеци наред е невъзможно да влязат в България.

"Аз имам кръвна връзка с България. Баба ми и дядо ми са българи. Майка ми - и тя. Искаше ми се да видя племенника си, да се разходя из България. Но не стана".

Такъв е опитът на Оксана. А Валентина изпуска деня и часа, в който трябва да дойде, за да получи българското си гражданство.

Румънците изобщо не ги допускат да минат през тяхна територия, за да влязат в България.

Аргумент няма. Или има, но всеки път е различен. Един път им липсвали документи. Втори път не били официални. Трети път не ги разбирали.

Валентина и десетки други бесарабски българи изпускат часа си за получаване на българско гражданство.

От румънското посолство не ни отговарят има ли някакви ограничителни разпоредби. От българското външно министерство също нямаме отговор.

МВнР на Република България е уведомено от посолството ни в Кишинев и генералното ни консулство в Одеса за проблеми, свързани с транзита през територията на Румъния към България на молдовски и украински граждани от български произход.

Тъй като случаите са свързани с представители на българската общност, макар и да са граждани на Украйна или Молдова, бяха предприети действия от страна на задграничните ни представителства за изясняване на обстоятелствата и за оказване на съдействие на сънародниците ни.

В тази връзка на посолството ни в Букурещ са дадени указания за осъществяване на демарш пред Министерството на външните работи на Румъния. Предстои въпросът да бъде поставен и пред румънския консул в София.

Вижте и още в репортажа на Татяна Йорданова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромна пукнатина под колоните на магистрала "Струма"
Огромна пукнатина под колоните на магистрала "Струма"
Стойне Василев: Малките инвеститори нямат потенциала да направят големи удари
Стойне Василев: Малките инвеститори нямат потенциала да направят големи удари