НОВИНИ

Отлив от желаещи за членове на секционни комисии

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:10, 10.02.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Политика
Слушай новината

Отлив от желаещи за членове на секционни комисии отчитат в някои райони на страната. Причината - коронавируса и неизвестните около организацията на вота.

Дългогодишни членове на комисии са в дилема и по другата дискутирана тема - дали да се ваксинират преди вота и дали въобще ще има време за това.

На 4 април ще гласуваме, за да подредим следващия парламент, но ще има ли кой да ни дава бюлетината и после да брои гласовете?

"Някои казват ние няма да участваме в тези избори, ако не сме ваксинирани и противоположното мнение - ние няма да участваме, ако ни задължат да се ваксинираме. В моя район имаме около 100 секции, значи ние трябва да осигурим поне по трима. Много хора се притесняват чисто за здравето си - това е проблемът на отлива", коментира Костадин Беларев от БСП в Пловдив.

Ще мислим във вариант СИК въобще да нямат досег с други хора, каза Велин Жеков, председател на Районна избирателна комисия във Варна.

Трудно би било повечето членове на СИК да са вече преболедували COVID-19, смята Иван Кърчев, който от 11 години участва в правенето на избори в Пловдив. По думите му здравният статус на едно лице представлява лични данни.

"Хора, които са преболедували, но не са били членове на СИК до този момент много трудно ще се хванат да осъществяват тази дейност, тъй като тя си е много специфична", коментира Кольо Николов - зам.-председател на СИК в Бургас.

Възможни ли са струпвания на хора? По закон в секцията могат да присъстват застъпници.

"Ако в Централната избирателна комисия имаме регистрирани 20 партии и всяка упражни своето право да излъчи представител или застъпник, то тогава в едно помещение ще имаме 40 застъпници или представители на партии", каза Иван Кърчев - член на Районна избирателна комисия в Пловдив.

И като се добавят наблюдателите и членовете на комисията броят на хората в една секция може да достигне около 50 души.

Според Кольо Николов проблем ще има и на местата, където се предават материалите, ще има струпване на голямо количество хора.

Сега очакванията са насочени към здравния протокол - той да регламентира събирането на хора.

Автор: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как учителите преподават в един ден онлайн и присъствено
Как учителите преподават в един ден онлайн и присъствено
Осъдиха 16 българи в Тулуза за трафик на хора и склоняване към просия (ВИДЕО)
Осъдиха 16 българи в Тулуза за трафик на хора и склоняване към просия (ВИДЕО)