НОВИНИ

Правителството купува още 3 млн. ваксини (Обобщение)

Александър Марков
от Александър Марков
17:18, 10.02.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството ще купи допълнително 3 млн. ваксини срещу коронавируса. Така ще бъде осигурен избор на всеки, който иска да се ваксинира. Пред австрийския бизнес премиерът Бойко Борисов обясни, че България управлява пандемията най-добре и това е в подкрепа за чуждестранните инвестиции.

На осем общини кабинетът отпусна над 8 млн. лв. за инфраструктурни, спортни и културни проекти. Кабинетът дава пари, които отиват директно към хората и общините, заяви премиерът Бойко Борисов.

Над 2,8 млн. ваксини ще купи държавата от "Пфайзер" и 460 хиляди от "Модерна".

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви: "За да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет".

До момента страната ни е осигурила милиони ваксини за българските граждани, обясни Бойко Борисов.

"След 300-те милиона, близо 9 млн. допълнително за безплатни и доброволни ваксини. Пълзят леко нагоре данните, но мисля, че с усиленото ваксиниране и с броя на оздравелите трябва да удържим ситуацията", каза Борисов.

Още над 8,7 млн. лева са отпуснати за осем общини в страната - Лесичово, Белово, Смолян, Плевен, Радомир, Мездра, Сливен и Болярово за инфраструктурни, спортни и културни проекти.

"Имаме един от ГЕРБ само днес кмет или двама. Другите са от БСП, от ДПС, независим, но подкрепен от десните. От целия политически спектър има кметове. Това го казвам просто, ако някой каже, че предизборно се раздават пари, че става въпрос за кметове от всички политически партии и хората там ги чакат, защото са им много важни", заяви Борисов.

По-късно пред австрийския бизнес премиерът изтъкна предимствата на страната ни за бизнес инвестиции - влизането в Банковия съюз и механизма ЕРМ 2.

"Европейският банков съюз се наблюдава пряко от ЕЦБ и чакалнята, в смисъл всяка една финансова операция в България веднага светка в ЕЦБ. Това гарантира абсолютно чистота, прозрачност, а на една държава, когато финансите й са бели, рано или късно всичко става бяло", каза още премиерът.

Приоритет на кабинета през последните години е образованието, в което са инвестирани милиарди, обясни Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво трябва да се подобри в градския транспорт на София?
Какво трябва да се подобри в градския транспорт на София?
Пазарът в Бургас, където печалбата е на второ място
Пазарът в Бургас, където печалбата е на второ място