НОВИНИ

Брюксел разкритикува спирането на унгарска радиостанция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:20, 10.02.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

В Унгария популярно опозицонно радио спира да излъчва в ефир, след като загуби обжалване за отнемането на лиценза си. Като причина властите изтъкват нарушения от страна на Клубрадио.

Европейската комисия осъди спирането на водещата независима радиостанция и призова властите да ѝ позволят да продължи да излъчва.

Според говорителя на комисията Кристиан Виганд ЕК проучва как това решение кореспондира с правото на ЕС или дали съответните правила на ЕС са били спазени и "няма да се поколебае да предприеме действия, ако е възможно и необходимо".

Клубрадио е първата независима радиостанция в Унгария. Заради нарушаване на правилата, според властите, радиото губи лиценза си и ще излъчва само като интернет радио. Ръководството на медията смята да се обърне към Върховния съд. То призова слушателите да го подкрепят.

Михали Харди, директор на новините в Клубрадио, каза: "Правителството създаде огромен пропаганден балон и Клубрадио беше малък отвор, малка частица истина откъдето въздухът можеше да излезе, така че те трябваше да затворят тази дупчица в балона и да построят техния пропаганден свят, който не отразява реалността в Унгария".

Клубрадио излъчва в района на унгарската столица Будапеща. Програмата на радиото често е критична към правителството на премиера Виктор Орбан. Медийният съвет в Унгария реши да не удължи лиценза на радиото през септември. Съветът, създаден през 2011-а, смята, че радиото е предоставило административни документи със закъснение два пъти за една година.

Според един от водещите в медията в една диктатура няма място за свободни гласове.

Агнес Урбан, анализатор, каза: "Независимото медийно пространство продължава да се свива значително и този случай е още една важна стъпка в този процес".

В момента Унгария заема 89-о място от общо 180 в света по свобода на пресата, според организацията "Репортери без граници". Страната е била на 23-о място, когато Виктор Орбан идва на власт през 2010-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: България има много предимства като инвестиционна дестинация
Бойко Борисов: България има много предимства като инвестиционна дестинация
Зверев и Кириос с нови победи в Мелбърн
Зверев и Кириос с нови победи в Мелбърн