НОВИНИ

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 10.02.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Предимно слънчево ще бъде днес в повечето райони от страната, но от северозапад облачността постепенно ще се увеличава. Ще продължи да духа слаб и умерен югозападен вятър и максималните температури за пореден ден ще са необичайно високи - между 13° и 18°, в София - 13°.

През нощта в Западна и Централна България облачността ще е вече значителна, в северозападните части ще има валежи от дъжд. Минималните температури в повечето райони ще са между 5° и 10°. Ще духа умерен, временно силен югозападен вятър, който още преди обяд ще започне да се ориентира от северозапад, първо в Западна, а привечер и в Източна България, и ще се усили.

Предупреждение от първа степен за опасно силни пориви, със скорост на места 90 км/ч, е в сила в цялата страна.

Ще преобладава облачно време, от запад на изток ще има превалявания, все още от дъжд. Максималните температури ще бъдат от 8° до 18°, но вечерта и през нощта срещу петък, със започващото застудяване, дъждът по високите полета на Западна България ще преминава в сняг, но очакванията са бързо да спре.

Много ветровито ще бъде и в планините, където ще духа силен, временно бурен югозападен вятър, който след обяд в масивите от Западна България ще се ориентира от северозапад.

Облачността ще е значителна, ще има и валежи, като границата между дъжд и сняг ще е на около 1600 м. Максималните температури в курортите от 1° на Алеко, 5-6° в Пампорово и Боровец, до 9° в Банско. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока.

В петък минималните температури в цялата страна ще са отрицателни - между минус 8° и минус 3°, а максималните - в широки граници от минус 4° в Северна България до плюс 4° в Южна. Ще остане ветровито, но валежите навсякъде ще спрат, а облачността ще се разкъса. В събота вятърът ще отслабне. Облачността ще е променлива, почти без валежи.

В неделя ще бъде облачно, със слаби превалявания от сняг главно в Южна България. Температурите ще останат почти без промяна, в почти цялата страна дори и през деня под нулата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НХЛ - резултати
НХЛ - резултати
НБА - резултати
НБА - резултати