НОВИНИ

За първи път България избира европейски прокурори. Започна изслушването на кандидатите

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:14, 10.02.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път страната ни избира европейски прокурори. В момента във Висшия съдебен съвет изслушват кандидатите. Това е финалът на процедурата, след което трябва да бъдат одобрени обвинителите, които ще разследват престъпления, свързани със злоупотреби с евросредства.

33-ма са кандидатите. От тях трябва да бъдат избрани 10 делегирани европейски прокурори.

Това най-вероятно ще стане в събота, когато ще приключи изслушването. А веднага след това прокурорската колегия ще направи обсъждане и ще класира кандидатите от 1-во до 10-о място, плюс след десето място. След като бъдат гласувани от прокурорската колегия, те трябва да бъдат изпратени за одобрение и в Европейската прокуратура в Брюксел.

Ако някой не получи одобрение от Лаура Кьовеши, ще трябва Висшият съдебен съвет да предложи следващия след десето място в класирането и така докато се попълни бройката, определена за България.

35 магистрати се кандидатираха за европейски делегирани прокурори от Република България

След като встъпят в длъжност европрокурорите ще трябва да поемат всички разследвания, които и в момента се водят, свързани със средства, предоставени от ЕС. Едно от разследванията, което би трябвало европрокурорите да поемат, е това по доклад на ОЛАФ за закупените от МВР автомобили. ОЛАФ откри нарушения в организирането на обществената поръчка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ: 3000 души са останали без работа през миналата седмица
НСИ: 3000 души са останали без работа през миналата седмица
Фон дер Лайен призна за грешки в осигуряването на ваксини
Фон дер Лайен призна за грешки в осигуряването на ваксини