НОВИНИ

Мобилна станция ще измерва 24 часа качеството на въздуха в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:24, 10.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Екология
Слушай новината

Нова мобилна станция ще мери качеството на въздуха в София. Това е една от мерките на Столичната община за справяне с проблема. От Столичната община отбелязват, че за втора поредна година средногодишната норма от 40 микрограма е в рамките на допустимото. Проблемът със средноденонощната норма обаче остава.

Павлово. Днес по обяд. Един от най-проблемните райони по отношение на въздуха. Прахомерът за ПМ10 показва 23,4 микрограма или чист въздух за хората в района. Такива са първите проби от мобилната станция. Следва измерване и в Панчарево, преди системата да бъде пусната в експлоатация. В контейнера на станцията има 5 анализатора - за озон, въглероден двуокис, серен диоксид, азотни оксиди и бензен.

"Това е Ю Пи Ес системата заедно с шест батерии и от двете страни и индустриалния компютър. Системата захранва мобилната станция да може да работи над 5 часа без друго захранване", каза Боян Стоев, представител на фирмата.

Разработва се и програма за конкретните точки, на които ще работи станцията. При сигнали и аварии ще бъде местена на различни места.

Със съвременно оборудване и сертифицирана апаратура мобилната станция измерва данните 24 часа без прекъсване в реално време.

"На всеки пет секунди данните се събират на сървъра, който ще може да го предоставим на всеки един гражданин на сайта на Столичната община. По този начин ние допълваме инструментариума за измерване показателите за качеството на атмосферния въздух именно и с тази мобилна станция", обясни Десислава Билева, заместник-кмет по екология към Столичната община.

Само за миналата година са съставени 60 акта за нерегламентирано изгаряне на отпадъци на открито. От началото на тази по сигнали са направени 73 проверки.

"Не можем едновременно да проверим всички, да ги глобим, но рано или късно ще стигнем до всеки един", каза Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат.

От следващия отоплителен сезон се очаква в столицата да има и нискоемисионни зони. По тях се работи от две години.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина Уилямс и Гарбине Мугуруса с лесни успехи в Австралия
Серина Уилямс и Гарбине Мугуруса с лесни успехи в Австралия
Нулево равенство прати Ювентус на финала за Купата на Италия
Нулево равенство прати Ювентус на финала за Купата на Италия