НОВИНИ

Пазарът в Бургас, където печалбата е на второ място

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 10.02.2021
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на централната улица „Александровска" в Бургас от години се събират няколко градски баби, които продават дребни стоки. Цветя и плодове от градините си, билки, домашни компоти и дори плетива.

Възрастни жени в Бургас са създали собствен пазар на централната пешеходна улица. Всеки ден те идват тук и продават изобилие от домашни продукти, които отглеждат сами във вилите си около града. Градските баби нямат пари за стелажи, където да изложат стоката си. И затова продават продуктите си на тротоара. Въпреки това тук всичко е подредено, натурално и толкова малко, все едно е излязло от кухненски шкаф.

"Туршия нося, люти чушки нося, чорапки, шипки продавам. Бял кантарион берем, трошим и го продаваме", каза Еленка Събева.

Една от тези истории е на 86-годишната Еленка Събева от Бургас, която продължава да работи, за да изкарва прехраната си.

"Моята е малка пенсия. Ами, не ми стигат. Те са 280 лв. и на мъжа ми дават - той почина някой лев - 300 лв. По едно левче даваш това и това, туршията я давам 1лв. Не изкарвам много аз", споделя Еленка Събева.

Контактът с хората, които се спират пред стоката, е по-важен за нея от самата продажба. И не само-обяснява с удоволствие ползата от билките, мехлемите и чайовете, които продава.

"Който има болен стомах - един буркан жълт кантарион, зехтин и 14 дни стои на слънцето и като престои, после взимащ по малко-по една лъжичка сутрин", споделя рецептата си Еленка Събева.

С тази рецепта баба Еленка е излекувала много хора, които се връщат с благодарност при нея. И това, че е помогнала я кара всеки ден да идва тук, въпреки студа.

"Вкъщи сме самотни баби и по-хубаво... Аз например като изляза тук при хората и ми минава деня. Когато вляза вкъщи, като се затворя - не ми е добре."

Този мини пазар е повече атракция, отколкото място за печалба. Докато плете вълнени чорапи, баба София разказва, че дори чужденците през лятото купуват плетивата й.

"Минават и българи и чужденци, всякакви. Който има нужда, си купува чорапи. На 5 куки се плетат чорапите. Аз ги захващам отдолу нагоре, после петата и шарка слагам. Като седнеш за 2 дни един чифт може да се изплете", каза София Митошева.

Благодарение на своята майка баба София се научава да плете на 13 години. Тогава получава и най-ценния си урок, че работата краси човека. Липсата на пари обаче я принуждава да работи денонощно, а готовите терлици продава на символична цена.

"Казваш примерно една цена - 15 лв. Ако иска, ще даде. Ако не, ще намалиш и на 10 и на 12 лева", каза София Митошева.

Освен да се срещне с различни съдби, на този пазар човек винаги може да усети аромата на сезона. Сега тук ухае на кокичета, но само след няколко месеца ще се появят лалета. Тогава краката на градските баби ще се стоплят, а шарените шушони изплетени от тях, ще станат излишни. Винаги обаче можем да намерим повод да спрем и да купим нещо, дори да не ни трябва.

Репортер: Елена Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството купува още 3 млн. ваксини (Обобщение)
Правителството купува още 3 млн. ваксини (Обобщение)
Мениджърът на Скатов: Алпинистите са правили въже с дрехите си
Мениджърът на Скатов: Алпинистите са правили въже с дрехите си