НОВИНИ

От утре глобяват всеки без маска на открито в Кюстендил

bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 10.02.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

От днес в Кюстендил става задължително носенето на маски и на открити обществени места. Причината е драстичното увеличени на заразените с коронавирус през последните дни.

До 21 февруари в Кюстендил е задължително носенето на маски, както в закрити помещения, така и на открито. Днес служители на реда предупреждаваха хората, че в града има нови мерки.

От утре всеки, който бъде установен без маска на открито, ще бъде санкциониран. Нови мерки за ограничаване на разпространението на заразата са взети и в поликлиниката, където има десетки кабинети на общопрактикуващи лекари и специалисти, както и две лаборатории.

Тази сутрин специален пропускателен режим в Диагностично-консултативния център в Кюстендил нямаше. Охраната обаче следеше стриктно да се спазва дистанция между пациентите, чакащи пред кабинетите за преглед.

Даниел Василев, охранител в ДКЦ, заяви: "По принцип хората вече са свикнали, редовно си носят маските. Много рядко са случаите някой да не си е сложил маската или да е така под носа".

Заради струпването на много хора пред кабинетите в поликлиниката, по разпореждане на областния кризисен щаб на всички влизащи в сградата ще се измерва температурата.

"На всички ще се прави термометрия, тоест за наличие на висока температура. И след това вече ако има някакво съмнение и нужда от антигенен тест, ще бъде направен. На място", обясни областният управител Виктор Янев.

От Кризисния щаб в Кюстендил отчитат, че при сегашната вълна заразяването с коранавирус става много по-бързо в сравнение с предишните случаи. Затова очакват информация има ли вече в страната случаи на новите варианти на COVID-19. За момента в града няма ясно изразено огнище, от което да е тръгнала заразата.

Александър Величков, директор на МБАЛ-Кюстендил: "От опита, който имаме, заразяването става изключително в семейна среда и на месторабота".

В Кюстендил днес повечето хора бяха разбрали за новото изискване за носене на маски на открито.

Засега от Кризисния щаб в Кюстендил не обмислят прекратяване на учебните занятия.

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
210 служители на СДВР получиха днес първа доза противовирусна ваксина
210 служители на СДВР получиха днес първа доза противовирусна ваксина
Къде най-евтино копаят биткойни?
Къде най-евтино копаят биткойни?