НОВИНИ

Протест срещу мерките в Гърция, френски кмет отвори музеите

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:06, 10.02.2021
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

2 милиона и 200 хиляди души в Русия са имунизирани срещу COVID-19. Повечето от тях вече са приели две дози от ваксината Спутник V. На 11 август миналата година Русия първа регистрира ваксина за коронавируса. Клинични тестове показват, че препаратът е ефикасен над 95%.

Президентът на друга фармацевтична компания, която също разработва ваксина, не изключи ваксинация всяка година. Според Алекс Горски от Джонсън и Джонсън вирусът се променя много бързо, което вероятно ще повлияе на ефективността на ваксините.

Заради новите варианти на COVID-19 през следващите няколко години може да се ваксинираме срещу коронавируса по същия начин, както правим срещу грип. В опита си да овладеят пандемията европейските държави все още не отменят ограниченията, но недоволството срещу тях расте.

В Гърция собственици на ресторанти и кафенета поискаха допълнителна подкрепа от правителството, за да запазят бизнеса си след месеци ограничения. Те символично пуснаха ключовете от обектите си в кутии в центъра на Атина, които после ще бъдат предадени на премиера. В страната, за която туризмът е от ключово значение за икономиката, броят на тези заведения е близо 80 хиляди и в тях работят около 350 хиляди души.

Янис Чатитеодосиу, председател на търговска камара в Атина, каза: "Те са затворени от една година. При сегашните правителствени мерки, 45% от бизнеса казва, че няма да може да отвори".

Отпадането на най-строгите мерки в Австрия стана повод за радост особено за клиентите на един бизнес - фризьорските салони.

Но колкото и да е силно желанието да се посети салон за красота в Австрия, това може да стане само срещу отрицателен тест.

Във Франция един кмет се опълчи на забраните в страната. Кметът на Перпинян Луи Алио разреши посещенията в музеите.

Кметът на Перпинян Луи Алио заяви: "Културните институции могат да отворят, без да застрашат живота на никого. Те не са по-опасни от метро, влак или други места".

Административният съд разглежда случая като нарушение, но жителите на Перпинян се надяват да отворят всички музеи и концертни зали в страната.

Повод за радост и в друг френски град. Дни преди да навърши 117 години, най-възрастната европейка се излекува от COVID-19.

Сестра Андре, чието светско име е Люсил Рандон, прекарва карантината в старчески дом в Тулон, където живее.

Давид Тавела, говорител на дом за възрастни в Тулон, заяви: "Най-много ѝ тежеше, че не може да говори и да се вижда с никого. Сега тя вече може да приема посетители и се радва на живота".

За утрешния рожден ден на сестра Андре мерките в дома ще бъдат смекчени - обитателите му ще мога да излизат от стаите си и да са заедно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските евродепутати с призив за повече информация за ваксините в ЕС
Българските евродепутати с призив за повече информация за ваксините в ЕС
НФСБ и "Воля" ще участват в коалиция на предстоящия вот (Обзор)
НФСБ и "Воля" ще участват в коалиция на предстоящия вот (Обзор)