НОВИНИ

Избираме европейски прокурори: Изслушването приключва на 13 февруари

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:31, 10.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път страната ни избира европейски прокурори. Процедурата вече е на финалната права. Във Висшия съдебен съвет започна изслушването на кандидатите, след което трябва да бъдат одобрени обвинителите, които ще разследват престъпления, свързани със злоупотреби с евросредства.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е определила, че в страната ни трябва да бъдат избрани 10 делегирани прокурори. Те ще работят под ръководството на наблюдаващ прокурор от Европейската прокуратура, ще бъдат част от българската съдебна система, но няма да са подчинени на главния прокурор у нас.

"Т.е. няма възможност по-горестоящ прокурор от българската прокуратура да отмени, да му даде указания или по какъвто и начин да му оказва как ще се провежда разследването", заяви Огнян Дамянов, член на ВСС, прокурорска колегия.

За 10-те места на делегирани европейски прокурори кандидатите са 33-ма. В момента те са действащи съдии, прокурори или следователи. Повечето от тях са работили по дела за финансови и икономически престъпления, както и по злоупотреби с предприсъединителните програми или със средства от европейските фондове. Изслушванията ще приключат в събота.

"Идеята на прокурорката колегия е след обсъждане да проведем и гласуване в събота", каза Огнян Дамянов.

Списъкът с избраните трябва да бъде изпратен в Европейската прокуратура където всеки да получи одобрението на Лаура Кьовеши и нейния екип. Възможно е някой от избраните да бъде отхвърлен от Европейския главен прокурор.

"Ако има такава хипотеза следващия в класирането, според броя на гласувалите, ще бъде предложен на Европейската прокуратура за одобрение", каза Огнян Дамянов.

След като приключи процедурата европейските делегирани прокурори ще поемат всички разследвания за злоупотреби с евросредства, които се водят у нас. В свой Туит главният прокурор Иван Гешев изрази убеденост, че страната ни ще предложи отлични професионалисти на Европейската прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студентски вълнения в Гърция: Недоволство срещу план за разполагане на полиция във ВУЗ
Студентски вълнения в Гърция: Недоволство срещу план за разполагане на полиция във ВУЗ
Остри реплики между БСП и ГЕРБ на тема образование
Остри реплики между БСП и ГЕРБ на тема образование