НОВИНИ

Как учителите преподават в един ден онлайн и присъствено

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:22, 10.02.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Образование
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

С връщането на учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас на училище на голяма част от учителите се наложи да преподават както присъствено, така и онлайн. Някои от тях казват, че им е трудно психологическото пренастройване за различния начин на преподаване. Други пък - че щом ситуацията го изисква, трябва да се справят.

Как е организирано преподаването в момента в едно столично и едно пловдивско училище?

Мая Георгиева е учител по география в столичното 27-о средно училище. В момента преподава онлайн на учениците от 6-и клас. Избрала е това да става в учителската стая, макар че може да го прави и от класна стая. За всеки клас е осигурен компютър. Следващия час учителката по география обаче е в 8-и клас и преподава присъствено.

Успява ли бързо да се пренастрои?

"Лично, може би за мен, ако е първи час в присъствена форма, след това преминава в дистанционна форма и по средата на часовете отново е в присъствена форма е натоварващо, психологически, самото превключване", казва Мая Георгиева.

Тя пояснява обаче, че дори за нея ситуацията да не е най-добрата, се радва, че част от учениците се върнаха в училище. Според нея живият контакт с децата компенсира напрежението от преминаването в различните форми.

Говорим и с учителката по биология в 27-о СУ Гергина Цветкова.

"На мен лично не ми е трудно пренастройването, въпрос е на нагласа. Ако приемем, че това е новото нормално, няма да има някакъв, поне за мен, проблем", казва тя.

В училището повечето учители превключват в един работен ден по няколко пъти. На единици от тях се случва да са само онлайн и да преподават от вкъщи.

Учителката по български език и литература от пловдивското училище "Св. Седмочисленици" Лушка Митева преподава на 5-и, 9-и и 12-и клас и днес има два часа присъствено обучение и четири часа онлайн.

Онлайн е с 9-и клас. Следва час с 12-и клас и другия тип преподаване. Госпожа Митева също се е приспособила към превключването.

"В някои дни имам първите три часа онлайн, след това използвам голямото междучасие, за да се придвижа до училище и карам присъствените си часове", казва тя.

И тук за всеки клас има осигурен компютър, има и свободни стаи. Учителите могат да преподават онлайн от вкъщи, но повечето от тях предпочитат да идват всеки ден в училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежкият театър обръща поглед към усмивките и градските истории на Чудомир
Младежкият театър обръща поглед към усмивките и градските истории на Чудомир
Отлив от желаещи за членове на секционни комисии
Отлив от желаещи за членове на секционни комисии