НОВИНИ

Германия удължава мерките до 7 март

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:04, 11.02.2021 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германия удължава мерките срещу разпространението на коронавируса до 7 март. Съгласие за това постигнаха канцлерът Ангела Меркел и лидерите на 16-те федерални провинции. На местно ниво ще се решава кога учениците ще се върнат в клас. От 1 март отварят фризьорските салони.

Магазините за нехранителни стоки, ресторантите, кафенетата, музеите и спортните съоръжения засега остават затворени. Постепенно отваряне на икономиката ще бъде възможно, ако в продължение на 7 дни броят на новите случаи е под 35 на 100 000 души.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви: "Изправени сме пред трета вълна, с която трябва да се борим. Можем да го направим, само ако намалим инфекциите. Ако здравните власти отново установят контрол над вируса, като проследят контактите на хората. При ограничаване степента на заразата можем да мислим за отваряне. И това е желанието ни".

Изследване във Франция хвърли светлина за началото на епидемията в страната. Оказва се, че първите случаи на COVID-19 вероятно са се появили в начало на ноември 2019 година. Изводът е направен на базата на кръвни проби на повече от 9 хиляди французи от 12 региона.

Пробите са взети между 4 ноември и 16 март 2020 г. Направените впоследствие тестове за коронавирус показват, че 353-ма от изследваните са положителни, а 44-ма са с антитела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сенатори представиха непоказвани досега кадри от щурма на Капитолия
Сенатори представиха непоказвани досега кадри от щурма на Капитолия
Зрители на БНТ сигнализираха за опасен път в община Симитли
Зрители на БНТ сигнализираха за опасен път в община Симитли