НОВИНИ

Тръмп ще бъде изслушан в съда следващия вторник

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:23, 31.03.2023
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

За първи път в историята на Съединените щати срещу бивш президент са повдигнати криминални обвинения.

Доналд Тръмп ще се изправи пред съда заради сума, която е платил на порноактриса, за да не разпространява компромати за него. Това се е случило преди президентските избори през 2016 година, а парите са осчетоводени като "правни такси".

Съдебен състав обвини бившия президент Доналд Тръмп в престъпление. През 2016 година, преди началото на кандидатпрезидентската кампания, Тръмп нарежда на адвокатите си да платят на порноактрисата Сторми Даниълс 130 000 долара. Така си гарантира мълчанието ѝ за връзката, която е имал с нея през 2006 година.

Това не е незаконно, посочват експерти. След това обаче, Доналд Тръмп възстановява сумата на своя адвокат под формата на "правни такси" - това се определя като фалшифициране и в щата Ню Йорк е престъпление.

Точните обвинения срещу Тръмп ще бъдат оповестени следващата седмица. Ако вината му бъде доказана, той може да получи до 4 години затвор. Тръмп отрича всички обвинения, твърди, че процесът е политически мотивиран и го нарича "лов на вещици".

"Тези разбойници и радикални леви чудовища току-що обвиниха 45-ия президент на Съединените щати и водещия - към момента, кандидат на републиканците за номинация за президент през 2024 г. Това е атака срещу страната ни, такава каквато никога досега не е имало. Това е и атака срещу нашите някога свободни и честни избори. Съединените щати сега са държава от третия свят, нация в дълбок упадък", написа той в социалната си мрежа.

Във вторник Донад Тръмп ще бъде изслушан в съда в Ню Йорк. Очаква се да му бъдат снети отпечатъци и да му бъде направена снимка за криминалното досие. Бившият държавен глава ще бъде охраняван от секретните служби, но вероятно няма да бъде с белезници, посочват местни медии.

Демократите приветстваха обвинението като доказателство, че никой не е над закона. Републиканците го осъдиха остро, дори смятания за основен съперник на Доналд Тръмп за номинация на Републиканската партия за президент - губернаторът на Флорида - Рон Де Сантис, заяви, че обвиненията срещу Тръмп са несъвместими с американските ценности.

"Свидетели сме на исторически момент. Никога досега бивш президент не е обвиняван в престъпление. У част от прокурорите имаше колебание дали да отворят политическата "кутия на Пандора". Опасенията са, че ако републиканците си върнат Белия дом, то може да има разследване срещу Джо Байдън, сина му - Хънтър, или срещу Хилъри Клинтън", обясни Неама Рахмани, бивш федерален прокурор.

"Ще минат месеци, може би дори година, преди да има процес. Ние сме много, много далече от момента, в който Доналд Тръмп реално ще понесе последствията за действията си. Но това е първият път, в който за живота и политическата кариера на Доналд Тръмп може да има истински последствия", коментира проф. Джеймс Семпъл от университета "Хофстра".

Би Би Си обяснява, че в американското законодателство няма клауза, която да възпрепятства кандидат с осъдителна присъда да води кампания и да служи като президент - дори от затвора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Вн се готви сериозно за мача с Лудогорец за Купата, увери Димитър Димитров - Херо
Спартак Вн се готви сериозно за мача с Лудогорец за Купата, увери Димитър Димитров - Херо
Прокуратурата разследва палеж за случая със загиналото 3-годишно дете в Русе
Прокуратурата разследва палеж за случая със загиналото 3-годишно дете в Русе