НОВИНИ

След ремонта булевард "Ломско шосе" ще бъде с по три ленти в посока

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:30, 31.03.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Продължава работата по разширението на столичния булевард "Ломско шосе". В момента се работи от метростанция "Ломско шосе" до улица 107. Полагат се изцяло нови инженерни мрежи, изгражда се и канализация с нови водопроводи. Участъкът, който се прави в момента, е около половин километър. Ремонтът започна миналата година, а стойността му е 12,5 млн. лева.

Когато ремонтът приключи, булевард "Ломско шосе" ще бъде с две платна за движение, всяко с по три ленти в посока.

"След като приключим до няколко месеца изцяло северното платно, тогава даже ще бъде и по-леко за движение до окончателното пускане, след което ще имаме по три ленти в посока, тротоари от 2 до 5 метра в различните участъци, ново улично осветление и разделителна ивица от 3 метра", каза Ангел Джоргов, зам.-кмет по строителство.

След ремонта блоковете и къщите, които са от двете страни на булеварда, ще имат нови водопроводи.

"Това е част от програмата ми за разширение на булеварди, които свързват центъра на София с Околовръстния път. Много важна програма за движението на София и изобщо за удобство на хората", заяви Йорданка Фандъкова, кмет на София.

В момента се изработва подробен устройствен план за участъка от улица 107 до Софийския околовръстен път. Той трябва да бъде готов до края на годината. Така че през следващата да започне работа и по този участък, а така на практика да бъде завършен целият бул. "Ломско шосе". И още нещо в района, върху което работят от Столичната община.

"Вече има решение за преместване на Митницата в горния участък на бул. "Ломско шосе". Това всъщност е работата в момента по изработването на ПУП-а, да се осигури достъп до бъдещия терен на митниците. Това ще бъде много важно, тъй като това затруднява изключително много движението по сега съществуващия бул. "Рожен", каза още Йорданка Фандъкова.

"Предстои буквално до 2-3 седмици да бъде избран изпълнител и ако няма обжалване, надяваме се, че през лятото на тази година ще започне изграждане там, където е дясната част на бул. "Рожен" до Северна скоростна тангента, надяваме се, че лятото ще започне строителството", каза Ангел Джоргов, зам.-кмет по строителство.

"От средата на април по линията на трамвай номер 6, ще започне експлоатацията на мотриси с нископодова секция. До края на май трябва да бъдат подменени всички", допълни Фандъкова.

Продължава работата по 7 големи обекта в столицата, сред които: улиците "Кукуш", "Чепинско шосе" и "Йордан Радичков". Следващата седмица ще започне и пробивът на бул. "Филип Кутев", който да свързва ул. "Сребърна" със "Симеоновско шосе" при бул. "Г. М. Димитров".

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РЕМОНТА НА БУЛЕВАРДА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Свързаността между България и Гърция е основен фактор за справяне с кризите
Радев: Свързаността между България и Гърция е основен фактор за справяне с кризите
Валентина Иванова: Има какво да се желае от състезателките
Валентина Иванова: Има какво да се желае от състезателките