НОВИНИ

Кметът на Карлово пред БНТ: Бедстващите хора в цялата община са между 45 и 60 човека

bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 02.09.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Общество
Слушай новината

Тежко бедствие в Карловско заради поройните дъждове и силни води, които продължават да прииждат от Средна гора. Скъса се дигата на р.Стряма. Под вода са селата Богдан и Каравелово.

Екип на БНТ е сред откъснатите от света. Хеликоптер евакуира бедстващите. Тежка е обстановката и в Розино и Столетово, както и в още три села. Няма загинали и пострадали хора. Залети са домове, дворове и пътища. Има отнесени и потопени мостове. В засегнатите места няма ток, а комуникациите са изключително трудни. Полиция, пожарна и военни са накрак от сутринта в помощ на бедстващите. Подбалканският път е непроходим. Прекъснати са и жп линии.

В откъснатото от света и напълно залято село Богдан има бедстващи хора от 50 къщи. Блокираният екип на БНТ там - Станислава Христозова и операторът Цветан Цветков през целия ден изпращаха ексклузивни кадри от най-критичните места и евакуацията на хората.

"Най-важното е, че няма загинали хора", каза пред екипа ни кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

"Приключваме акцията по извеждане на хора от наводнените къщи, които не могат сами да го направят. Осигурили сме храна и подслон. Заедно с армията, пожарната, работим ръка за ръка. Бедстващите хора в цялата община - това са Слатина, Столетово, Богдан, Каревелово са между 45 и 60 човека. Най-тежко е положението в Богдан, след това Каравелово, Столетово. Чака ни поне месец разчистване. Имаме много работа, надявам се на доброволци, на помощ. Откъснати сме, защото река Стряма скъса един от мостовете, който ни свързваше. Друга по-малка река, която стана огромен кален поток, скъса други два моста в село Каравелово. С командира на бригадата ген. Дечков обмисляме поставянето на временен пост. Наблюдаваме всички мостове на Стряма, все още не е преляла, но ако прелее, вероятно ще бъде затворен за движение", каза Кабаиванов.

Репортер: Станислава Христозова

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА В КАРЛОВСКО ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Петков повика 20 футболисти за контролите с Азербайджан
Йордан Петков повика 20 футболисти за контролите с Азербайджан
Румен Радев: Най-важният резултат от изборите трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво правителство
Румен Радев: Най-важният резултат от изборите трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво правителство