НОВИНИ

Кога ще получим първите плащания по Плана за възстановяване?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:37, 11.04.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
урсула фон дер лайен представя плана възстановяване устойчивост българия
Слушай новината

Българският План за възстановяване и устойчивост, който Европейската комисия одобри, ще трябва да получи и положителната оценка на финансовия и икономически съвет, разясни ръководителят на представителството на Еврокомисията у нас Цветан Кюланов.

Той отхвърли обвързаност между Плана за възстановяване и преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз. България е 23-ата държава с одобрен план, като страната ни е покрила 10 от 11 критерия.

Важна стъпка преди получаването на първите финансови траншове е изработването на общи правила между правителството и Европейската комисия за условията, по които ще се отчита прогресът. Това ще се случи в следващите два месеца.

"Към момента очакваме към края на второто тримесечие или началото на третото тримесечие на тази година да дойде първото искане за плащане от България към ЕК. Комисията ще има два месеца да се увери, че всички неща, които са заложени, са реално изпълнени. След това прави препоръка към една от структурите на съвета - икономически и финансов комитет, където държавите членки се събират и имат право също да задават своите въпроси за нещата, които не са ясни, не са сигурни или имат сигнал, че нещо не е съвсем наред. След това се прави самото плащане", обясни Цветан Кюланов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Терзийски, ПП: Не е редно гуверньорът на БНБ да бъде избиран от опозицията
Йордан Терзийски, ПП: Не е редно гуверньорът на БНБ да бъде избиран от опозицията
Решаваща битка за Мариупол, очакват се ожесточени боеве в Донбас
Решаваща битка за Мариупол, очакват се ожесточени боеве в Донбас