НОВИНИ

Кога ще върнат картата за една линия в София?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:03, 12.01.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Около месец и половина ще са необходими на Столичния общински съвет, за да върне картата за една линия в градския транспорт. Решението ще бъде гласувано, но всички партии в градския парламент вече заявиха, че ще го подкрепят. Връщането на картата обаче няма как стане веднага, защото предложението подлежи на едномесечно обществено обсъждане.

Защо се стигна до този обратен завой?

Месечната карта за една линия на стойност 23 лв. беше премахната след въвеждането на новите тарифи на 1 януари. Над 35 000 граждани използват такава карта и с премахването ѝ бяха принудени да я сменят с месечна за всички линии на двойна цена.

"Целта ни не е отново да връщаме цялата тарифна политика, а само тези пунктове в нея, които създават затруднения на гражданите, картата за една линия на учениците, картата за една линия за наземния транспорт и картата за една линия за метро", каза Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Председателят на СОС: Предлагам да върнем картата за една линия

Решението за отпадането на картата за една линия беше взето въз основа на становището на експертите в комитета за новата тарифна политика. Идеята е била - повече приходи за градския транспорт на София и преориентиране на пътниците към други превозни документи.

"Понякога обаче трябва човек да признава грешките се и да признае, че очевидно не винаги експертните мнения са тези които ще се приемат от обществото, така че смятам, че няма причина да не върнем тази карта", каза Борис Бонев, независим общински съветник.

От БСП пък се подписали под промените с условието, че те не са окончателни и на всеки 6 месеца ще се прави анализ на резултатите и общественото мнение.

БСП се обяви срещу увеличаване на цената на билетите в градския транспорт на София и за запазване на картите за една линия

"Тази система е направена така, че всеки да си избере кое е най-изгодно за него, а не кое ние искаме и кое го задължаваме да направи", каза Калоян Паргов, общински съветник от БСП-София, зам.-председател на Комисията по транспорт.

"Градският транспорт не е, за да съществува самостойно за себе си, а в услуга на софиянци", каза Грети Стефанова, общински съветник от "Демократична България".

Друга промяна, която ще бъде приета, е и отпадането на глобата за валидиране на превозните документи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детето с изгаряния от Благоевград вероятно е пострадало при внезапно възникнал пожар
Детето с изгаряния от Благоевград вероятно е пострадало при внезапно възникнал пожар
Стоилов след победата над Ал Насър: Добра проверка срещу сериозен противник (Видео)
Стоилов след победата над Ал Насър: Добра проверка срещу сериозен противник (Видео)