НОВИНИ

Киев продължава да удържа Соледар

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:30, 12.01.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Европа
Слушай новината

Киев продължава да удържа Соледар, въпреки опитите на Москва да изземе инициативата на фронта. Според източници в самопровъзгласилата се Донецка Народна република, западната част на Соледар е под руски контрол.

Зеленски: Битката за Соледар продължава

"Удържаме врага. Никой не напуска позициите. Отвръщаме на удара", казва войник.

Той е на 24 години, позивната му е Бук. Частта му защитава Соледар. Нищо не се е променило, само интензивността на реските атаки се е увеличила - поне със 70%, казва той.

559 души, от тях 15 деца са останали в Соледар, според губернатора на Донецк - Павло Кириленко. Екип на Ройтерс пътува с доброволци, които разговарят с малкото ненапуснали Соледар. Градът е важен не само заради солните и гипсовите мини в района, а и защото евентуалната победа там ще отвори пътя на руснаците към Бахмут, който е стратегически жп цетър. Само за седмица, руските подразделения в Украйна са се увеличили от 250 на 280. Според Киев, това е опит за изземане на стратегическата инициатива.

"Въпреки трудната ситуация украинските войници се сражават отчаяно. Врагът търпи тежки загуби в безуспешни опити да пробие отбранителните ни линии и да превземе Соледар. Покрайнините на града са покрити с телата на загинали войници на Путин. Въпреки това руснаците ги прескачат и продължават настъплението", казва Хана Маляр - заместник-министър на отбраната на Украйна.

Русия обяви, че напредва в Донбас.

"Продължава успешното настъпление на руските войски в посока на Донбас. В резултат на въздушни и артилерийски огън загубите сред врага са най-малко 70 украински военнослужещи. Унищожени са един танк, три бронирани машини и 4 автомобила", каза Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Днес от Кремъл коментираха и смяната на командващия на наричаната от тях "специална военна операция".

На мястото на генерал Сергей Суровикин, който пое позицията само преди 4 месеца, е назначен генерал Валерий Герасимов, досега началник на Генералния щаб. Смяната идва на фона на тежките загуби, които руснаците понасят на фронта. И с мотива, че е свързана с разширяването мащаба на задачите в Украйна.

Рокади в руската армия: Генерал Герасимов поема командването в Украйна

В следващите дни ще стане ясно дали опасенията за отваряне на още един фронт - по украинско-беларуската граница, ще се оправдаят. Според руски медии, Киев дислоцира военни по посока на Беларус. Днес новоназначеният главнокомандващ сухопътните войски Олег Салюков посети съвместни учения на руски и беларуски военни части.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски победи Ал Насър в първата си контрола в Дубай
Левски победи Ал Насър в първата си контрола в Дубай
Бранителят Димитър Пиргов напуска Берое при споразумение с друг отбор
Бранителят Димитър Пиргов напуска Берое при споразумение с друг отбор