НОВИНИ

Аркади Шарков: Българските производители ще предоставят антибиотици, които не могат да бъдат внесени

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 12.01.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Способни ли са здравните власти да овладеят кризата с липсата на лекарствата? Отговорът е по-труден от "да" или "не", тъй като кризата с лекарствата не касае само България, а целия ЕС. 25 от 27 държави сигнализират за проблеми с дефицити. Това каза в студиото на "Още от деня" съветникът на служебния здравен министър Аркади Шарков.

По думите му има и фактори, които са извън възможността на държавата да реагира, като например епидемия и няколко вируса, струпани едновременно. Казуси, които касаят производствени мощности, извън ЕС, например в Китай и Индия, където има затворени мощности. Фактор са и цените - те са от значение за това дали някой иска да внесе даден продукт. Цените в България на лекарствата са едни от най-ниските в ЕС, каза Шарков. Според него цените на лекарствата в Гърция например са малко по-високи.

Дефицитът на лекарства трудно можеше да бъде предвиден, заяви той.

Здравният министър: От наблюдавани 400 медикамента за недостиг те са сведени до 60

Шарков все пак увери, че Министерството на здравеопазването краткосрочно се старае, заедно с производителите и търговците на едро да задоволят нуждите на българските пациенти в следващите седмици и месеци. Средносрочно - подготвят нормативни промени, които до седмица-две ще бъдат представени на народните представители и дългосрочно - надяват се да има редовно правителство, което да има политическата воля и възможността да направи тези промени.

От началото на годината има осигурен допълнителен внос на определени антибиотици. За тези, които нямат възможност отвън да бъдат внесени, българските производители са се отзовали - във вторник са изпратили писмо, че са готови да задоволят нуждите.

Заради недостига на лекарства - внасят извънредно антибиотици

Обсъжда се и бърз паралелен внос на конкретни продукти, които отново са дефицитни.

Шарков все пак призова лекарите да се съобразяват с кратката характеристика на продукта и да предписват лекарството, за което е упоменато. Призова и фармацевтите да не отпускат повече опаковки от предписаните, както и да не продават лекарства, които са без рецепта, като антибиотиците.

В момента се извършват проверки в аптеките от Изпълнителна агенция по лекарствата, като към момента от страна на търговците на едро има добро съдействие, каза още Аркади Шарков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаят, превозвал мигранти, остава за постоянно в ареста
Полицаят, превозвал мигранти, остава за постоянно в ареста
Левски победи Ал Насър в първата си контрола в Дубай
Левски победи Ал Насър в първата си контрола в Дубай