НОВИНИ

Здравният министър: От наблюдавани 400 медикамента за недостиг те са сведени до 60

живо здравният министър наблюдавани 400 медикамента недостиг сведени
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 12.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
Още
Слушай новината

"Грешна е постъпката на предишния здравен министър Асена Сербезова, от наблюдавани 400 медикамента за недостиг те са сведени до 60", заяви на брифинг служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев след заседание на Съвета за лекарствата към здравния министър.

По думите му това е стратегически проблем, касаещ националната сигурност, защото от тук се определят комфортът на живот и лечението на населението.

"Населението има потребност да има медикаменти в мрежата. На специализирания съвет взехме решение да предложим законодателни промени в системата за контрол. Длъжен съм да сезирам прокуратурата за нередности. Ще увеличим броя на медикаментите, които се проследяват като наличност, за да може да се осъществява реален контрол, ще се добавят лекарства, които са животоспасяващи", добави Асен Меджидиев.

По думите му трябва да се осъществява държавен контрол върху лекарствата.

"Ще направим видима липсата в складовете, за да може всяка една аптека да може да проследява и да търси определен медикамент от други доставчици, ще предоставим ежедневна информация на лекарите. Всички доставчици са мобилизирани, внасят се извънредно допълнителни количества, имаме допълнително зареждане на Пулмикорт, Вентолин, антидиабетични лекарства. Ако има нарушения в складовете, ще има наказания", каза здравният министър.

Той поясни, че ако един антибиотик от една и съща група го има по две различни търговски наименования лекарят трябва да знае кой е наличен, за да може да го изписва.

"Причините за недостига на определени лекарства са комплексни. Необходимо е разширяване на списъка на наблюдаването на продукти, за които се забранява износът. Засилване на контрола при изписването и отпускането на лекарствени продукти, както и подобряване на информираността на лекари и аптеки по отношение на лекарства, чиито количества в складовата мрежа са изчерпани", добави Деян Денев, представител на фармацевтична компания.

Ситуацията относно грипа ще се следи по области, обяви здравният министър Асен Меджидиев. Той коментира липсата на противогрипни ваксини с думите, че се очаква допълнително зареждане поради ограниченото количество.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

От днес област Бургас и Шумен са в грипна епидемия, потвърди тази сутрин в "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той коментира, че в ситуацията е много важно отношението и на самите родители, освен контролът, който трябва да е качествен и реален. Той определи действията на здравните власти в Бургас като адекватни и навременни.

Доц. Ангел Кунчев: Грипът сега е най-разпространен при децата, родителите да не подценяват ситуацията

Доц. Ангел Кунчев прогнозира, че междусрочната ваканция на учениците най-вероятно няма да бъде удължена с два дни на национално ниво, с оглед епидемичната обстановка, тъй като ситуацията е различна в отделните региони на страната, а грипът тази година е дошъл 10 дни по-рано.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън се справи с Ню Орлиънс Пеликанс за 30-ти успех от началото на сезона в НБА
Бостън се справи с Ню Орлиънс Пеликанс за 30-ти успех от началото на сезона в НБА
Над 15 адреса се претърсват във връзка с акцията срещу компания за криптовалута
Над 15 адреса се претърсват във връзка с акцията срещу компания за криптовалута