НОВИНИ

Заради недостига на лекарства - внасят извънредно антибиотици

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:39, 09.01.2023
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

След недостига на лекарства в аптеките предстои извънреден внос на антибиотици. Още тази седмица у нас пристигат количества от медикаментите за лечение на деца, които не достигат в аптеките.

Директорът на Агенцията по лекарствата съобщи в "Денят започва", че в рамките на месец в България ще пристигнат количества, които ще компенсират липсите.

Кризата с липсващите лекарства - каква е причината за недостига им по аптеките?

В момента у нас има затруднения с доставките на няколко групи антибиотици. Това са пеницилини, хинолони и цефалоспорини, каза Богдан Кирилов.

"Потреблението е значително по-високо от миналата година - двойно на антибиотици", каза Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Обръщам се към всички, които ги е страх тогава, когато имат температура, особено когато тя е по-висока и става въпрос за дете. Не започвайте лечението на температурата с антибиотик, защото той не е температуропонижаващо средство", каза д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

Затруднения с доставките на антибиотици има и в Европа, но именно от там паралелните търговци ще внесат количества за българския пазар.

"От Европейското икономическо пространство са различните продукти, с които подпомагаме лекарствоснабдяването в България. По закон лекарствата от паралелен внос са на същата цена", каза Боряна Маринкова - директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

В различните страни не достигат различни медикаменти, обясни Маринкова. А здравните власти са получили уверение от вносители и български производители, че ще помогнат за решаване на проблема у нас.

"В рамките на месеца и началото на следващия ще има достатъчно количества, които да компенсират това, което към момента се получава като недостиг", каза Богдан Кирилов.

Лекарите казват, че с антибиотици се лекуват не вирусите, а евентуалните усложнения след тях, а недостигащите на пазара медикаменти имат заместители.

"Важното е да не се употребяват безразборно антибиотиците, защото те водят до тежка антибиотична резистентност", каза д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

Паралелните търговци са осигурили и внос на един от препаратите за инхалация при респираторни заболявания, който не достига. А от Агенцията по лекарствата често проверяват наличните медикаменти при търговците на едро.

"При повечето проверки се установяват наличности при търговците на едро. Трудни е да се каже дали те са достатъчни за цялото потребление в рамите на страната", каза Кирилов.

Фармацевтите искат да получат достъп до наличностите в складовете през системата за електронно проследяване на наличностите на лекарства.

"Ако търговецът на едро може да обви, че има наличност. Ако реши може тази наличност да я скрие ".

И от Агенцията по лекарствата смятат, че системата за електронно проследяване на наличностите на лекарства трябва да се промени, защото механизмът, по който се изчислява недостигът е неефективен. Списъкът от 63 забранени за износ продукта се различава от сигналите за липсващи лекарства.

"Затова е необходимо и да бъде направена промяна в тази система, така че действително продуктите, за които се установява затруднения в доставките, да попаднат в този списък и да не могат да бъдат изнасяни", каза магистър-фармацевт Маргарита Гроздамова член на УС на БФС.

"Ако не търсим адекватните решения, които биха осигурили лекарства на хората в момента, а променяме нещо, което работи, просто ще загубим време", каза Боряна Маринкова - директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

До края на седмицата се очакват и резултатите от последните проверки за наличност на лекарства в аптеки и складове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загиналият след полет над Мусала парапланерист е сред най-опитните у нас
Загиналият след полет над Мусала парапланерист е сред най-опитните у нас
Обсъждат връщане на картата за една линия в София
Обсъждат връщане на картата за една линия в София