НОВИНИ

След проверката на МРРБ: Кои инфраструктурни обекти могат да се окажат незаконни?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:15, 09.01.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Сключени договори за 1 млрд. лева за строеж на инфраструктурни проекти - пътища и ВиК, може да се окажат незаконни. В тази схема попада и изграждането на част от автомагистрала "Хемус".

Данните бяха изнесени от служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. По данни на строителното министерство от сключените договори за 1 млрд. лева, държавата е платила между 500 млн. и 700 млн. лева за незаконно строителство на пътища и водна инфраструктура.

"Наистина проблемът е много сериозен. Още повече, имайте предвид, че това е само констатираното към този момент незаконно строителство, то, разбира се, може да набъбне много повече", коментира Иван Шишков.

МРРБ: Държавата е сключила договори за над 1 млрд. лв. за незаконно строителство на инфраструктурни обекти

Незаконно вероятно ще се окаже и строителството на изградения по спешност водопровод между Перник и София.

"След като беше направено това строителство, не съм виждала чертежи, то е правено без одобрени строителни книжа. Цялата процедура по неговото узаконяване беше прехвърлена на областния управител на град Перник. Но той няма законово основание да узакони строеж, който е направен без строителни книжа", обясни бившият регионален министър Виолета Комитова.

Затова от министерството настояват да бъде променен Законът за устройство на територията, така че да бъде узаконено незаконното строителство на инфраструктурни обекти, но само след като бъде проверено дали отговаря на нормите. Ако бъдат изцяло признати за незаконни, държавата може да изгуби вложените до момента половин милиард лева.

"В момента, в който се направи рязко движение има реалната възможност да загубим парите и мисля, че го разбирате всички. Така че решението на този проблем е изключително сложен", посочи Иван Шишков.

Законопроектът за узаконяване на незаконното строителство е в Народното събрание за разглеждане.

Министърът коментира и освобождаването на своя заместник Захари Христов, както и последващото му назначаване в Борда на държавната фирма "Автомагистрали".

"Захари Христов сам пожела да напусне като заместник-министър - какви са мотивите, не знам. Беше готов да продължи да работи в борда на "Автомагистрали" и съм го назначил там, толкова по този случай", коментира Иван Шишков.

Това е второ освобождаване от поста зам.-министър на регионалното развитие за Захари Христов. Първия път той беше освободен от служебният тогава премиер Стефан Янев, който по-късно коментира, че е имал основания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат връщане на картата за една линия в София
Обсъждат връщане на картата за една линия в София
Баскетболните ни националки ще приемат европейския шампион Сърбия в Самоков
Баскетболните ни националки ще приемат европейския шампион Сърбия в Самоков