НОВИНИ

Пещера остана без междуградски автобуси, ученици от селата няма как да стигнат до училище

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 09.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Фалит на транспортна фирма остави Пещера без междуградски автобуси. Това предизвика сериозни проблеми. Заради закритите линии ученици от съседните населени места няма как да стигнат до училище.

В момента автобусите, които возят учениците от другите населени места са само два.

В последните дни на миналата година транспортната фирма, която осигурява превоза на учениците в община Пещера съобщи, че от новата година прекратява превозите.

"Тогава изключително много се притесних, аз като директор, защото задавам си въпроса какво правим от 1 януари? Как ще пристигат децата от Радилово и Капитан Димитриево? Това е проблем за тези 50 деца. При нас се обучават и около 30 ученици от друга община, другата община е община Брацигово. Поради факта, че сега има само един автобус за връщане в 14:40 повечето от тях се спасяват – комбинират се родителите. Един родител идва с кола взема ги там две-три деца. Тоест спасяват се поединично. Тези транспортни проблеми са в тежест и на родителите им, и на нас, и ние сме притеснени, но пък имаме добро взаимодействие с общината. И честно казано аз като директор разчитам на тях да разрешат проблема", каза Пенка Христозкова, директор ОУ "Петко Славейков".

От община Пещера вече са се срещнали с превозвача. Засега временно е договорено до края на месеца той да продължи да извозва ученици срещу общинска субсидия.

"Загубата на превозвача е 40 и няколко хиляди. Достигнахме до консенсусната сума от 15 000, за да може през медец януари да оправим ситуацията с учениците. И започваме работа евентуално да се създаде звено към общинско предприятие „Чистота“ за превоз на пътници", заяви Гълъбина Карамитрева, зам.-кмет община Пещера.

Към този момент е намерено решение на проблема само за месец януари. Как ще пътуват учениците от следващият месец за сега не е ясно.

Репортер: Таня Кабурова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Минчев е новият треньор на баскетболния Спартак Плевен
Любомир Минчев е новият треньор на баскетболния Спартак Плевен
ПИТАМЕ ВИ: Какви проблеми срещате с новата билетна система в градския транспорт в София?
ПИТАМЕ ВИ: Какви проблеми срещате с новата билетна система в градския транспорт в София?