НОВИНИ

Георги Гергов пред БНТ за скандала с Пловдивския панаир: Ще съдя всеки, който подронва авторитета на дружеството

bnt avatar logo
от БНТ
18:58, 09.01.2023
Чете се за: 05:05 мин.
Регионални
Слушай новината

Скандали, напрежение и протести днес в Пловдив заради съдбата на Международния панаир. Заради липса на кворум отново беше провалена сесията на Общинския съвет, на която трябваше да се прегласува решението за апортиране на акциите на община Варна в смесеното дружество "Пълдин Туринвест", което управлява панаира.

Часове по-късно напрежение имаше и по време на събранието на акционерите, когато протестиращи граждани се опитаха да влязат на заседанието.

Специално за БНТ бизнесмена Георги Гергов определи случващото се като политически пиар и заяви, че ще търси правата си в съда.

От рано сутринта пред Общинския съвет се събраха протестиращи.

Народни представители от "Продължаваме Промяната", "БСП за България" и "Демократична България" също пристигнаха в Пловдив.

"Да подкрепим Пловдив и пловдивчани в битката им за оцеляването на Панаира и спирането на възможността да премине изцяло в ръцете на Георги Гергов", каза Никола Минчев от "Продължаваме Промяната".

"Ние настояваме Панаира да остане държавна собственост, той да бъде развиван", каза Кристиян Вигенин от "БСП за България".

"Ние ще използваме всички законови средства да се противопоставим на ликвидацията на панаира, не неговото източване по моделите от 90-те години", каза Христо Иванов от "Демократична България".

Нов провал на сесията на Общинския съвет в Пловдив за Панаира

В залата протестиращите граждани бяха повече от съветниците, след като групите на ГЕРБ и "Автентична лява БСП" не се появиха. Беше даден час почивка за събиране на кворум.

"Никаква изгода няма от това Община Пловдив да увеличава или да намалява дела си в две дружества, които са водени на загуба от Гергов вече 15 години - "Пълдин Туринвест" е със 105 милиона лв загуба, а Панаирът е с 26 милиона лв загуба", каза Веселина Александрова - общински съветник от "Демократична България".

Кворум нямаше и след почивката и сесията беше закрита.

Според кмета Здравко Димитров интересите на града ще бъдат защитени и ще се изпълни решението от последната редовна сесия. Тогава обаче съветниците гласуваха три противоречиви стъпки – да се задейства блокираща квота срещу увеличаването на капитала, да се одобри приемането на апорта и после да се обжалва в съда.

"Аз ще се съобразя с решението на Общинския съвет, т. 3, и ще обжалваме решението за увеличение на капитала и за вписване в акционерното дружество", каза Здравко Димитров, кмет на Пловдив.

Разгневени граждани опитаха да влязат на общото събрание на "Пълдин туринвест", за да разберат как е гласувал представителя на общината, но бяха спрени от охраната.

"Двете точки си противоречат вие какво гласувахте? Едното е против апорта, другото е да приемете апорта, какво направихте вие? Каквото е решението на общинския съвет. Волеизявление, че ползваме блокиращата квота, второто е гласуваме "за", каза Ясен Михайлов, представител на общината в "Пълдин туринвест"

"Това, което той каза, е много притеснително, понеже той каза „по първото изказах мнение, а по второто гласувах", каза протестиращият Манол Пейков.

Мажоритарният собственик на "Пълдин туринвест" Георги Гергов, обяви, че ще съди всеки, който пречи на работата на дружеството и подронва авторитета му.

"Какво не е изгодно на община Пловдив, като ѝ се увеличава капиталът? От 12,7 на 20% стават участие в Панаира като те нямаха една акция и постоянно говорят Панаира е на Пловдив. Това е пловдивския панаир и аз съм казал много пъти, че и курник няма да се направи в Панаира, който да нарушава функциите на Панаира. Ако съм искал до сега, а аз съм така или иначе сега мажоритарен собственик, отдавна да съм го застроил. Това няма да се случи, докато аз съм собственик на тези акции", каза Гергов.

Георги Гергов добави, че въпреки загубите Панаирът и смесеното дружество "Пълдин туринвест" нямат кредити.

Репортер: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Рибарски: Бихме подкрепили кабинет, който се основава на ясни приоритети
Радослав Рибарски: Бихме подкрепили кабинет, който се основава на ясни приоритети
Националите по баскетбол за мъже отново ще домакинства в "Арена Ботевград"
Националите по баскетбол за мъже отново ще домакинства в "Арена Ботевград"