НОВИНИ

Ще има ли онлайн обучение по време на грипна ваканция?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:25, 09.01.2023
7828
Чете се за: 03:37 мин.
Образование
Слушай новината

Все още няма данни за обявяване на грипна ваканция, казаха днес от здравното министерство. РЗИ-тата по места обаче ежедневно наблюдават ситуацията. Служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов увери, че ако това се случи ученици, родители и учители ще бъдат уведомени своевременно как ще се организира учебния процес. И тук настъпи противоречие в мнението на директорите. Едни настояват по време на грипната ваканция да няма онлайн обучение. Други напротив, искат искат онлайн обучението да започне още преди пика.

В столичното 119-о училище процентът на отсъстващите ученици вече е 20. Ако той достигне 30, ще трябва да се обяви грипна ваканция. Такава ваканция не е обявявана от 2020 година, преди Ковид кризата.

"Регионалните здравни инспекции трябва да следят стриктно по общини какъв е процентът на отсъстващите ученици. Практиката преди пандемията беше при достигане на 30% -тен праг се обявява по райони, по общини грипна ваканция, по предложение на общината до министъра на образованието и той издава заповед за неучебни дни в съответните учебни заведения", обясни Диян Стаматов, директор на 119-о СУ.

Служебният министър на образованието каза, че здравното министерство е това, което трябва да ги сезира за грипна ваканция. Когато това се случи, всички ще бъдат уведомени как ще се организира учебният процес. Министърът обаче не изясни ще има ли онлайн обучение по време на евентуална грипна ваканция.

"С оглед на това в коя община или област мерките налагат едно или друго действие, да се прецени коя от формите ще се избере, за да се организира ефективно учебния процес", каза Сашо Пенов, служебен министър на образованието и науката.

Столични директори са против по време на "грипната ваканция" да се учи онлайн.

"Защото няма да има кой да преподава, както и няма да има ученици, които да слушат, тъй като ще бъдат в състояние на болест. Грипът е заболяване, не е както при ковид да се изолираме, защото не трябва да се разпространява вируса, а трябва да се преболедува", каза Стаматов.

Във варнеското средно училище "Св. Климент Охридски" около 10% от децата са болни. Тук обаче нямат нищо против онлайн обучението.

"Ако се наложи, още от утре можем без никакъв проблем да излезем в обучение от разстояние", каза Петко Петков, директор на СУ "Св. Климент Охридски".

Директорът дори има препоръка към здравния и към просветния министър - грипната ваканция да не се обявява чак, когато дойде пика на грипа. А ако е възможно да се излезе по-рано в онлайн обучение, за да се предотврати разпространението на вируса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по баскетбол за мъже отново ще домакинства в "Арена Ботевград"
Националите по баскетбол за мъже отново ще домакинства в "Арена Ботевград"
Над 1200 задържани след размириците в Бразилия, Болсонаро отрича да има общо с щурма
Над 1200 задържани след размириците в Бразилия, Болсонаро отрича да има общо с щурма