НОВИНИ

Наказват главната акушерка, старшата акушерка и шефката на неонатологията в "Шейново" за разменените бебета

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:21, 09.01.2023
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Кой е виновен за разменените бебета в Шейново и каква отговорност ще понесе за случилото се? Според Агенция "Медицински надзор" проверката е показала занижен контрол. Има нарушения на поне четири текста по медицинския стандарт по неонатология.

Оказа се, че наказанията ще бъдат административни - за началничката на неонатологичното отделение, главната сестра и старшата сестра в болницата. Това обаче едва ли ще са единствените наказания. Данните ще бъдат предадени на прокуратурата, която също води разследване.

Нарушенията касаят най-вече неосъществен достатъчен контрол от раждането на бебетата до изписването им. Например едно от най-озадачаващите нарушения е че при изписването на майките и децата им не са сверени номерата на техните гривни. Стойността на актовете за административни нарушения ще стане ясна до три месеца след установяването им.

Проверки ще бъдат правени в АГ отделения в цялата страна - общо около 130. А след проверките "Медицински надзор" ще излезе с препоръки как да не се стига до такива казуси. Днес след оповестяването на резултатите от проверката не открихме за коментар ръководството на болница Шейново. Очаква се утре сутринта да бъде даден брифинг.

Проверката на "Медицински надзор": Недостатъчен контрол на различни нива е довел до размяната на бебета в "Шейново"

От слагането на гривничките, през първия контакт на майките и бебетата до изписването им - през всичките тези етапи е трябвало да бъдат сверявани номерата на гривните. Някъде по веригата обаче това не се е случило, показва проверката на "Медицински надзор".

"Неосъществен достатъчен контрол на различни нива. Контролът е четиристепенен. Въпреки всичко фактът е факт. Акушерката в отделението, неонатологът, който също контролира процеса, при изписването на децата е задължителна сверката на номерата. Някъде тези неща, особено на финала, не е проверено", каза проф. д-р Росен Коларов - изпълнителен директор на Агенция "Медицински надзор".

Поне четири текста по медицинския стандарт по неонатология са били нарушени. Дадени са задължителни предписания.

"Тези текстове, които са нарушени, касаят организацията, реда на вписване, начин на прием на родилките, на обслужване на новородените и на изписване на новородените", каза Фидел Косев - заместник изпълнителен директор на Агенция "Медицински надзор".

Проверена е цялата медицинска документация по случая. Констатирано е и нарушение още при влизането на едната от родилките в болницата.

"На едната от родилките неправомерно, тя е по спешност постъпила, са ѝ взети пари за избор на екип. Това няма отношение, но все пак не е останало скрито за нас", каза проф. д-р Росен Коларов.

Агенция "Медицински надзор" обаче няма как да има отговор на важния въпрос - кога бебетата ще бъдат при майките си.

Вече два ДНК теста потвърждават, че двете деца не се отглеждани от биологичните си родители. Според адвокат Мария Шаркова може и да не се стигне до дълга съдебна сага.

"Това е така, тъй като в съставените актове за раждане всъщност са вписани абсолютно верни данни. Под имената на децата са вписани верните родители. Ако беше по друг начин, ако грешките бяха допуснати в актовете за раждане, то тогава този проблем щеше да бъде установен значително по-рано. Когато двете семейства са съгласни, няма пречка без никакви съдебни производства, децата да бъдат върнати на техните биологични родители", каза Мария Шаркова.

Ако обаче някой от родителите не е съгласен да върне детето на биологичното му семейство, то тогава случаят ще стигне до съд.

Резултатите от проверката идва три месеца след размяната. Двете бебета се раждат по едно и също време на 13 септември минала година. Историята обаче се разплита два месеца по-късно, след като едната майка се усъмнява, че е това е нейното дете, прави ДНК-тест, който потвърждава това и на 14 декември прокуратурата започва разследване.

Скандалът гръмва публично на 21 декември и тогава започва проверката на Здравното министерство.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК:

РАЗМЯНА НА БЕБЕТА КАТО В СЮЖЕТ ЗА ФИЛМ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1200 задържани след размириците в Бразилия, Болсонаро отрича да има общо с щурма
Над 1200 задържани след размириците в Бразилия, Болсонаро отрича да има общо с щурма
Бирсент Карагарен официално е футболист на ЦСКА 1948
Бирсент Карагарен официално е футболист на ЦСКА 1948