НОВИНИ

МРРБ: Държавата е сключила договори за над 1 млрд. лв. за незаконно строителство на инфраструктурни обекти

живо мррб обобщава случаите изразходвани публични средства незаконно строителство държавни обекти
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 09.01.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата е сключила договори за над 1 млрд. лв. за незаконно строителство на инфраструктурни обекти. Това стана ясно на пресконференция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Това е само констатираното до този момент незаконно строителство като то може и да набъбне. Абсолютно е възможно след местните избори тази вълна от незаконно строителство, която констатираме в държавната администрация, едни бъдещи кметове да я намерят и в местната администрация", посочи регионалният министър Иван Шишков.

Като пример за изхарчени държавни пари за незаконно строителство Шишков посочи случая с АМ "Хемус", където са платени над 212 млн. лв. авансово за строителство без необходимите документи на Лот 4 и 5.

Сключените договори за незаконни ремонти на пътната мрежа са за над 733 млн. лв. като към момента държавата е разплатила 50% от тях. Сред тях е и ремонтът на отсечката от АМ "Тракия" Чирпан - Стара Загора.

От 71 проверени ремонти на язовири са констатирани незаконни строителни дейности на 42 от тях. Стойността на договорите в този случай е над 75 млн. лв.

В търсене на решение на проблема, от регионалното министерство са внесли законопроект за установяване на търпимост на заварените незаконни строежи, но само при условие, че те преминат успешно проверка, която да докаже, че отговарят на съществуващите норми.

"Апелирам Народното събрание да намерим решение и начин, по който това незаконно строителство да бъде регламентирано - да бъде проверено, да бъдат съставени протоколи дали отговаря на законите. Не предлагаме амнистия, а процедура, при която то да бъде проверено. Ще създадем възможност то да бъде обявено за търпимо, но само тогава, когато отговаря на конкретните норми. Защото сега не може да сме сигурни, че строителството отговаря на нормите", посочи той.

На пресконференцията присъства и бившият служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, която в момента е народен представител от ПГ на "Български възход".

Тя изтъкна, че незаконното строителство у нас има внушителни размери и е извършвано при управлението на различни партии.

Комитова даде пример с пречиствателна станция в Сливен, изградена през 2009, която е с оборудване за около 30 млн. лв., но не може да бъде предадена на ВиК Сливен и не е пусната в експлоатация, защото няма разрешително за ползване. В същото време регионалното министерство продължава да плаща по около 300 000 лв. годишно за охрана на оборудването, което не може да се използва.

Комитова подкрепи предложението на МРРБ за образуване на проверка на незаконните обекти и обявяването на търпими на тези от тях, които отговарят на нормите. Тя изрази увереност, че в парламента ще се намери лоби, което да го подкрепи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС осъди намеренията за бъдещи промени в Закона за хазарта
БФС осъди намеренията за бъдещи промени в Закона за хазарта
Берое и Левски излизат един срещу друг в мач от Балканската лига по баскетбол
Берое и Левски излизат един срещу друг в мач от Балканската лига по баскетбол