НОВИНИ

Обсъждат връщане на картата за една линия в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:27, 09.01.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Има вероятност картата за една линия в градския транспорт в София отново да стане налична. Това съобщи председателят на столичния общински съвет Георги Георгиев. Отпадането на картата за една линия е сред нововъведенията в транспорта, които гражданите не одобряват, затова решението ще бъде обсъдено отново.

ПИТАМЕ ВИ: Какви проблеми срещате с новата билетна система в градския транспорт в София?

Георгиев показа жълт картон на ръководството на Центъра за градска мобилност заради закъснялата разяснителна кампания за новите превозни документи и каза, че ще настоява да отпадне глобата за валидиране.

Валидирането на картата е един от проблемите, който се сблъскват пътниците.

Председателят на СОС ще внесе предложението глобата от 3 лв. да отпадне, за да не се затрудняват пътниците. Все пак валидирането е пожелателно, защото това е вашата застраховка при пътуване.

"Тъй като твърде късно и лошо беше обяснена валидацията, аз ще предложа глобата, което беше едно от основните притеснения на гражданите, да отпадне", обясни Георгиев.

Отпадането на картата за една линия предизвика гнева на много граждани. Според някои от тях така столичаните са принудени да си купят карта за цяла година.

Председателят на СОС обясни, че решението е взето единодушно и е подкрепено от всички партии в градския парламент. Все пак заради голямото недоволство данните от продажбите на картите през първите дни на новата тарифна политика ще бъдат обсъдени и тогава ще се реши дали ще се променя нещо. От общината очакват ЦГМ да наблегне на разяснителната кампания.

"Аз съм вдигнал жълт картон на ръководството на ЦГМ, от които очаквам в спешен порядък да си влязат в ролята, всички дефекти, за които получаваме сигнали ежедневно, да бъдат отстранени", заяви председателят на СОС.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов пък постави въпроса защо в градския превоз има китайски камери за наблюдение, а в метрото са поставени валидатори, създадени в Русия. Въпросите са изпратени до ДАНС.

"Те са закупени преди началото на войната и няма как възложителят да определи ограничаващи условия за произхода, но трябва да се направи съответният одит дали това не застрашава сигурността ни и не предоставя неоторизиран достъп на трети страни", коментира Божанов.

Според него е възможно ако се доближим до валидатор, да бъдат изтеглени пари от картата ни без наше позволение, но по-скоро става дума за изключения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради недостига на лекарства - внасят извънредно антибиотици
Заради недостига на лекарства - внасят извънредно антибиотици
След проверката на МРРБ: Кои инфраструктурни обекти могат да се окажат незаконни?
След проверката на МРРБ: Кои инфраструктурни обекти могат да се окажат незаконни?