НОВИНИ

Димитър Стоянов: България не може да предоставя тежко въоръжение на Украйна, докато не се намери заместващо

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 12.01.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

България няма възможност да предоставя на Украйна тежко въоръжение от рода на зенитно-ракетни комплекси и самолети, докато не се намерят заместващи платформи, а към този момент такива няма. Това заяви в "Още от деня" министърът на отбраната Димитър Стоянов.

"България предоставя въоръжение на Украйна без решение на НС доста отдавна – това е самата истина. Това, че боеприпасите не стигат директно до Украйна, е ясно на всички. Предишното правителство могат да го отричат колкото искат", заяви той.

Уточни обаче, че българската армия не изнася новопроизведено въоръжение, а само това, което Народното събрание е решило и утвърдило като списък. Стоянов коментира и визитата си в Украйна от края на миналата година:

"Няма нищо тайно в това, че посетих Украйна. Още в началото на декември беше планирано работно посещение на министър Резенков в България, тъй като бях отправил покана към него. Поканата беше свързана с взетото решение на НС от 3 ноември за намиране на т.нар. заместващи платформи при предаване на въоръжение на украинската страна. По съвсем обективна причина – войната, Резенков не успя да посети България и съответно отправи покана към мен. Най-вероятно тайнствеността, която се получи около посещението ми в Украйна на 19 декември, е поради мерките за сигурност, които бяха предприети от украинската страна".

Стоянов посочи, че основните теми по време на разговорите са били от какво въоръжение се нуждае Украйна, какво може да предостави България и откъде може да получат заместващи платформи.

"От Украйна поискаха това, което се знае от цялата българска общественост, а именно ракетни комплекси, боеприпаси и т.н.", добави министърът

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава проверката на РЗИ по случая с колабиралото дете в Бургас
Продължава проверката на РЗИ по случая с колабиралото дете в Бургас
София ще е домакин на Евробаскет 2023 за девойки до 18 години, Дивизия Б
София ще е домакин на Евробаскет 2023 за девойки до 18 години, Дивизия Б