НОВИНИ

Кой е Борислав Сарафов?

сарафов всяка прокуратура феодализирана
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 10.10.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Борислав Сарафов е предложението за нов главен прокурор. Кандидатурата му беше издигната от Стефан Петров, Пламен Найденов, Светлана Бошнакова.

Кой е той?

Борислав Сарафов е български юрист, директор на Националната следствена служба от 18 декември 2017 г., и.д. главен прокурор на Република България от 16 юни 2023 г. след отстраняването на Иван Гешев от поста на 15 юни 2023 г.

Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София. През 1987 г. завършва 27-та Езикова гимназия "Акад. Георги Караславов" в София. След това, през 1994 г., получава диплома по право и "Охрана на обществения ред и престъпността" от Висшия институт на МВР.

След това става работи като инспектор по режимно-административната дейност в Главно управление на местата за лишаване от свобода. Остава на тази позиция до 26 януари 1996 г., а след това става следовател в Софийската окръжна следствена служба. От 2001 г. е заместник районен прокурор в Районната прокуратора в Сливница. В периода 1 юни 2001 – 5 ноември 2006 г. е прокурор в Софийска окръжна прокуратура. Говори отличен руски език. Учил е немски и английски език.

Той е преминал през различни международни семинари, сред които "Специални техники, използвани в борбата срещу организираната престъпност и корупцията", "Борба с прането на пари". Бил е част от обучение към Държавния департамент на САЩ по тема "Борба с организираната престъпност", проведено във ФБР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на имоти в Слънчев бряг без питейна вода
Собственици на имоти в Слънчев бряг без питейна вода
Борислав Сарафов е единственото предложение за нов главен прокурор
Борислав Сарафов е единственото предложение за нов главен прокурор