НОВИНИ

Борислав Сарафов е единственото предложение за нов главен прокурор

Министърът на правосъдието не се възползва от правомощието си да посочи друг кандидат

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
09:45, 10.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В последния възможен ден на номинации за нов главен прокурор, трима членове на прокурорската колегия на ВСС издигнаха Борислав Сарафов за титуляр на поста. Той остава единственият кандидат, след като министърът на правосъдието не се възползва от правомощието си да посочи друг кандидат. Сарафов е издигнат от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова. След като беше обявено името на Сарафов Стефан Петров представи резюме на биографията на кандидата. Според него Сарафов има богат опит и нужните професионални качества. В момента Сарафов е изпълняващ функциите главен прокурор, след като мандатът на предшественика му Иван Гешев бе прекратен предсрочно.

Как продължава процедурата оттук нататък? До 24 октомври Сарафов трябва да представи своята концепция. В края на ноември трябва да бъдат приети доклади за професионалните и нравствени качества на кандидата. Гласуването следва да бъде на 16 януари.

"През целия си професионален път е получавал многобройни награди, както в република България, така и в чужбина", заяви Стефан Петров член на ВСС.

"С организационните си способности, които са проявени като административен ръководител е показал, че може да анализира отлично състоянието, проблемите и нуждите на съответния съдебен орган, а също така да анализира постижения в работата си. Той многократно е доказвал, че може да работи така, че успешно да мотивира своя екип така и да създаде идеален микроклимат в колектива".

"Неговият последователен кариерен път на всички нива в органите на съдебната власт и натрупания магистратски и управленски опит ни дават основание да предложим на пленума на ВСС кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор на република България".

- БНТ: Според вас тази процедура ще стигне ли докрай?

- Надявам се, защото не е хубаво и непрекъснато и всички органи да са с изтекли мандати и временно изпълняващи и т.н. Смятам, че е добре за всеки един орган, включително органите на съдебната власт да има титуляри,а не изпълняващи функциите.

- Говорим за ВСС с изтекли функции?

- Да и това да няма нов ВСС не е вина на членовете на ВСС.

- Това е така, но може ли точно тези членове да го изберат?

-Има решение на Конституционния съд", заяви Мария Павлова, служебен министър на правосъдието.

Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е Борислав Сарафов?
Кой е Борислав Сарафов?
Ню Йорк Рейнджърс и Уинипег с победи на старта в НХЛ
Ню Йорк Рейнджърс и Уинипег с победи на старта в НХЛ