НОВИНИ

Кой е и с какво се е занимавал задържаният за шпионаж антимафиот?

Изтеклите данни засягат не само български институции, но и партньорски чуждестранни организации

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:52, 06.02.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Чувствителна информация и документи е предоставял задържаният антимафиот от ГДБОП на руски разузнавателни служби. Данните засягат не само български институции, но и партньорски чуждестранни организации. Мъжът е комуникирал със служител на ДАНС, но дали той му е изнасял информация - тепърва ще се установява, включително и чрез детектор на лъжата.

Работата по случая започнала в средата на миналата година, като разработка на ДАНС, а в разследването не са намесени чужди служби. По непотвърдена информация името на задържания е Георги Караколев. Той е 57-годишен и от 1993 година работи в системата на МВР. В биографията си има мисии извън страната. Експерт е в сектор "Международно сътрудничество и проекти". Няколко пъти е бил наказван, но е и награждаван, включително с парична награда от директора на ГДБОП през 2022 г. - тогава Калин Стоянов - сегашният вътрешен министър. Кога е влязъл в контакт със службите - разследващите все още се въздържат да кажат.

"Информацията, която е изнасяна, е чувствителна, служебна информация, чиито автори са както български служби и агенции, така и чуждестранни партньорски. Информацията е достигнала до представители на руските разузнавателни служби. Изяснили сме конкретно кога, как, по какъв начин. Използвани са различни способи, технически устройства и методи за предаване на информацията", обясни Ангел Кънев - наблюдаващ прокурор.

"Това е сектор, който не се занимава конкретно с оперативна дейност, т.е. те не са оперативни работници, не се занимават с оперативни разработки, но имат така достъпа до нашата информация по отношение на обмен с партньорски служби", заяви Явор Серафимов - директор на ГДБОП.

Антимафиотът е заподозрян, че е изнасял информация, която не е била достъпна за него. Изясняват се всичките му контакти. Така се стигнало до служител на ДАНС.

"Става дума за лице, което наистина е наш служител и е засечено в хода на работа по конкретната разработка в преки и директни контакти със задържания служител на ГДБОП. По съответното лице, служител на ДАНС в рамките на вчерашния ден са предприети необходимите действия за изясняване характера и общуването му с обекта на разследването", каза Петър Петров - заместник-председател на ДАНС.

"Няколко пъти е разпитан в качеството на свидетел. Предстоят административни процедури, включително на т.нар. полиграф го знаете, да не казвам цялото заглавие", подчерта Ангел Кънев - наблюдаващ прокурор.

Информацията е изнасяна не на един човек и по не един начин. Изяснява се и статутът на документите, които са предоставяни. От прокуратурата не посочиха срещу какво е предоставяна чувствителната информация. За момента е повдигнато обвинение само на антимафиота и предстои прокуратурата да поиска той да остане за постоянно в ареста.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доживотна и условна присъда за двамата братя, обвинени в убийството на граничния полицай
Доживотна и условна присъда за двамата братя, обвинени в убийството на граничния полицай
Съдът в САЩ: Тръмп може да бъде съден за опорочаване на вота през 2020 г.
Съдът в САЩ: Тръмп може да бъде съден за опорочаване на вота през 2020 г.