НОВИНИ

В Бобошево отново има работеща аптека

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 06.02.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

След няколкомесечно прекъсване в Бобошево отново има работеща аптека. Местните хора са доволни, защото през този период са пътували за лекарства до Благоевград и Дупница. Досега няколко пъти аптеката ту отваря, ту затваря врати. Младият фармацевт е от Благоевград е категоричен, че има желание да работи в малкия град.

От няколко дни аптеката в Бобошево, която е единствена в района, отново е отворила врати. Жителите на градчето са обнадеждени, че няма да се налага да пътуват пак за лекарства до съседните големи градове.

Любчо Караджов: "Това е голяма придобивка за едно населено место, трябва да се радваме, трябва на ръце да го носим това момче, защото не се намират лесно аптекари."

Василка Георгиева: "Разбрах, че аптеката работи до 18.00 часа, което е много добре."

- БНТ: На вас налагало ли ви се е, докато нямаше аптека, да пътувате до други населени места?

Иван Миладинов: "До Дупница отивах."

Георги Манчев работи в Дупница. Когато ходел на работа, е купувал лекарства на свои възрастни съграждани:

"Този човек, пенсионерът, няма кой да го обслужи, децата му са в чужбина, откъде да вземе лекарства. Ние сме комшии с него, ще ме помоли, ще му взема, но другите как действат. Откъде да си вземат лекарствата?".

Аптеката е важна и за хората в околните села. В Доброво, което е на 3 - 4 км от общинския център, малцината постоянни жители са възрастни хора. До тук обществен превоз няма от години. За лекарства и за други нужди ги транспортира кметският наместник. Сега, по думите му, ще бъде малко по-удобно, защото когато се нуждаят от лекарства, ще пътува само до Бобошево.

Шишман Боров - кметски наместник на с. Доброво: "Колко можем, фронта го поддържаме. Бабите все пак трябва да ги обслужваме."

От Общинската управа също са удовлетворени от намереното решение.

Милан Геров, зам.-кмет на община Бобошево: "Едно много добро удобство е това, да не пътуват до Дупница хората, да разполагат с лекарства тук - по време на тия грипни епидемии особено е страшно нужно това нещо."

Лариса Каменова - председател на Общински съвет - Бобошево: "Другото нещо, което е много важно е, че аптеката работи със Здравната каса и възрастните хора ще се възползват точно от тази услуга."

Аптекарят Емелиян Литов преди това е работил близо 5 години като магистър-фармацевт в Благоевград:

"По принцип съм от Благоевград, така че пътят не е кой знай колко. Да, доволен съм като цяло за момента. БНТ: Работите всеки ден? - Всеки ден от сутринта до 18:00 часа съм тука."

Местните хора се надяват, че аптеката няма да затвори отново след няколко месеца. Засега такива са и намеренията на младия фармацевт:

"Мисля да се задържа колкото мога по-дълго."

Репортаж: Николай Янев, Иван Терзиев

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Година след земетресението в Турция: Ердоган посети най-пострадалите райони
Година след земетресението в Турция: Ердоган посети най-пострадалите райони
Пациент е транспортиран от Хамбург до София със "Спартан"
Пациент е транспортиран от Хамбург до София със "Спартан"