НОВИНИ

В Турция 100 000 спасители и 100 000 доброволци се обучават за реакция при земетресение

Айше Сали
от Айше Сали
16:10, 06.02.2024
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Днес се навършва една година от опустошителното земетресение от 7,7 по Рихтер в Турция и Сирия. Според експерти силата на поредицата от трусове се е равнявала на 500 атомни бомби. Загинаха над 53 000 души в Турция и още над 6000 в Сирия. Смята се, че масовото незаконно строителство е основната причина за толкова много жертви. Цели квартали бяха сринати и до днес 690 000 души продължават да живеят във фургони.

6 февруари 2023 г. - дата, към която хората от Турция и Сирия не искат да се връщат. Тогава за хиляди нормалният живот си отива.

Събарянето на опасни сгради продължава, а някои все още са с неясна съдба. Оказва се укрепването на пострадалите сгради е толкова скъпо, колкото строежът на нови.

Месеци след земетресението, институциите взимат решение и събарят блока на 48-годишната Гьонюл Токер от Адана. Снимките на децата ѝ, които някога са били върху хладилника в дома, сега са закачени във фургона от 20 кв. метра.

"Първите два месеца въобще не можехме да влезем вътре, защото постоянно се люлееше. Комисията, която извършваше огледи и обследване, ни разреши чак след 3 месеца. От апартамента взехме само най-необходимото. Всички друго остана там. Така направиха и нашите съседи. Събориха сградата заедно с всичко, което остана вътре", обясни Гьонюл Токер.

А спасените все още си спомнят за своите спасители.

"Когато пострадалите от земетресението ни посещават, носят и много очарователни, дори символични подаръци. Ето това цвете го донесе една леля, на която помогнахме. Искаше да ни зарадва, защото според нея сме били много усмихнати и позитивни", каза Бесте Юнер, Гражданска защита - Адана.

"А тези броеници са от хора, които ще получат жилище. Зарадваха се много, когато научиха новината. Извадиха ги от джоба си и ни ги подариха."

Не са забравили и екипите от България.

"Искам да благодаря на всички колеги от България, с които работихме рамо до рамо", подчерта Юнер Челик, Гражданска защита - Адана.

"Докато бяхме в Адана, работихме възможно най-много време. Не повече от два до три, най-много четири часа сън са ми се събирали на нощ. И отново отивахме на обект", спомня си Стефан Георгиев, спасител от Столичната община.

"Първото нещо, което направих, след като се прибрах, беше да прегърна семейството. Поддържам контакти със спасителите там. Те съответно ме очакваха с нетърпение да се прибера жив и здрав", допълва той.

Сега Турция подготвя поредица от превантивни мерки, за да не преживее никога повече подобен ужас. В обучителния център в Адана виждаме един от примерите.

"В момента обучителният център в Адана е единственият в района, но предстои да бъдат създадени още два такива, които да обхванат територията, която ние покривахме досега - единият ще бъде в Кахраманмараш, а другият - в Анталия", каза Юнер Челик , Гражданска защита - Адана.

"Създадохме този полигон за тренировки при земетресения, след 6 февруари. Тук правим обучения за изваждане на оцелели в срутените сгради. Смятаме, че така ще бъдем по-подготвени и по-силни", каза още той.

До август трябва да бъде завършено обучението на 100 000 спасители и още 100 000 доброволци, които да подпомагат тяхната дейност. А децата в училище ще имат нови учебни планове, за да знаят още по-добре какво да правят, ако земетресението ги застигне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София обяви завръщането на защитника Селсо Рапосо
Локомотив София обяви завръщането на защитника Селсо Рапосо
Габриел и Тагарев откриха форум за иновациите в отбранителната индустрия
Габриел и Тагарев откриха форум за иновациите в отбранителната индустрия