НОВИНИ

След диагнозата на Чарлз: Вълна от съпричастност към британския крал

Бъкингамският дворец зачеркна традицията здравето на кралското семейство да бъде личен въпрос

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:50, 06.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

"Чарлз III има рак. Кралят е оптимист за своето възстановяване и поднася извиненията си, че няма да може да изпълни част от поетите си ангажименти." С това лаконично съобщение Бъкингамският дворец зачеркна дългогодишната традиция здравословното състояние на членовете на кралското семейство да бъде възприемано като личен въпрос и зад затворени врати. Когато преди седмици Чарлз Трети съобщи, че ще се оперира заради проблеми с простата, от двореца обясниха желанието му да сподели публично за състоянието си с това, че така би привлякъл вниманието на обществото върху заболяване, от което страдат мнозина британци.

Ето защо не беше изненада, че и сега кралят реши да разкрие, че има рак. Именно по време на тридневния му престой в лондонска болница, лекари откриват заболяването. Премиерът Риши Сунак, който всяка сряда има аудиенция при Краля заяви, че коварната болест е открита достатъчно рано и може да бъде лекувана. Според кралския биограф Матю Денисън, от Бъкингамския дворец са подходили мъдро с решението да оповестят диагнозата на Чарлз Трети, защото така не са допуснали неговото отсъствие от публичния живот да породи спекулации.

"Той не е първият член на кралското семейство, който има рак, но е първият монарх във Великобритания, който публично съобщава, че е болен докато е на трона. Чичо му Едуард Осми почина от рак, но години след като абдикира. Истината е, че за британците монархията продължава да носи усещане за стабилност и когато се появи новина като тази, очаквано обществото изпитва силна тревога. Мисля, че решението на Краля да говори открито за заболяването си, ще му донесе само позитиви", заяви Матю Денисън, кралски биограф.

Бащата на Елизабет Втора - Джордж Шести умира от рак на белите дробове, но за състоянието му се съобщава едва след смъртта му. В съобщението си от Бъкингамския дворец уточниха, че Чарлз Трети ще продължи да изпълнява основните си конституционни задължения, макар и да няма да има публични изяви. Но не закъсняха и спекулациите за бъдещето на монархията. Според скорошно допитване, 45% от британците харесват идеята за монархия, но престолонаследникът принц Уилям, съпругата му Катрин и трите им деца са много по-популярни от краля. Чарлз Трети се възкачи на трона едва преди 18 месеца.

"Малко вероятно е принц Уилям да започне да изпълнява функциите на крал Чарлз. Ако ситуацията се промени и здравето на краля се влоши, ще видим какви действия ще предприемат от Бъкингам. Както знаем, Елизабет Втора остана на трона до сетния си миг, а Чарлз я заместваше много рядко. За разлика от други кралски семейства, британското не харесва идеята за регентство - управляват докато са живи", каза Стефани Петит, журналист от списание "Пийпъл".

Здравословни проблеми белязаха началото на годината за членовете на кралското семейство - съпругата на принц Уилям - Катрин беше оперирана и остана в болница за две седмици, а бившата съпруга на принц Андрю - Сара Фъргюсън съобщи, че има рак на кожата.

Вчера стана ясно, че Чарлз Трети е разговарял и с двамата си синове и лично ги е информирал за диагнозата си. Според британския таблоид "Сън", принц Хари вече е отпътувал за Лондон от международното летище в Лос Анджелис. Кралски коментатори твърдят, че влошеното здраве на Краля може да се превърне в причината за затоплила силно влошените отношения между принц Хари и семейството му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи фермери запалиха огън на пътя София - Варна край Велико Търново
Протестиращи фермери запалиха огън на пътя София - Варна край Велико Търново
Разследват шефа на Организационния комитет за Париж 2024 заради възнаграждението му
Разследват шефа на Организационния комитет за Париж 2024 заради възнаграждението му