НОВИНИ

Протестът на фермерите от района на Перник затруднява движението на пътен възел "Драгичево"

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
11:04, 06.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Зърнопроизводители и зеленчукопроизводители в Перник се събраха тази сутрин на протест. Те заявиха, че недоволството им не е свързано с пари, а с прекалените "зелени" регулации, налагани от Брюксел и липсата на държавна политика, насочена в подкрепа на сектора.

На пътния възел "Драгичево" край АМ "Струма" трактори и тежка земеделска техника се движат в кръговото кръстовище. Очаква се движението да бъде затруднено. Земеделците обявиха, че не са доволни от предложенията на правителството, както и от европейското законодателство по т. нар. зелени мерки.

Иво Виачев, земеделски производител от Брезник: "Излизаме на улицата заради прословутите изисквания по зелената сделка, които ни ограничават да работим, ние в момента не можем да работим. Има места, които още не сме изорали, защото ни забраняват до края на февруари да орем. Продаваме на цени, които са цени отпреди 10 години, торове, горива, заплати, всичко е в пъти увеличено. Така че секторите зеленчукопроизводство, животновъдство, зърнопроизводство в момента са на изкуствено дишане."

Кристиян Стоянов, земеделски производител от Перник: "Има много правила и изисквания, които спъват сектор "Земеделие" да работи, дори да се развива. Реално всеки казва, че ние искаме пари, пари, само това се говори по телевизията... не, ние искаме държавата да работи с нас, а не против нас."

Земеделците се заканиха да продължи ефективния им протест докато исканията им не бъдат изпълнени.

Вижте повече в прякото включване на Виктор Борисов

снимки: Виктор Борисов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокиран е пътят от Стара Загора към АМ "Тракия"
Блокиран е пътят от Стара Загора към АМ "Тракия"
Отстраниха от длъжност шефа на "Вътрешна сигурност" на МВР
Отстраниха от длъжност шефа на "Вътрешна сигурност" на МВР