НОВИНИ

Как ГДБОП и ДАНС се озоваха в центъра на нов шпионски скандал? - коментар на експерти по сигурност

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 06.02.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Вчера беше задържан служител на ГДБОП по подозрение, че е изнасял информация, свързана с разследвания, в които има данни за нарушения на санкционния режим с участието на фирми с руски капитали. В информацията се твърди, че той е изнасял данни към руска агентурна мрежа у нас. Според разследващите, има подозрения дали той не е синхронизирал своите действия със служител на ДАНС - тази информация все още не е напълно потвърдена. Темата коментираха в студиото на "Денят започва" Тихомир Безлов - експерт по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията и Тихомир Стойчев - бивш директор на ЦСБОП.

Според Стойчев, въпросният служител Караколев, чието име излезе в медиите, е постъпил по-късно, не когато е бил в ЦСБОП и не е постъпил в ЦСБОП в Националната служба за сигурност.

"Интересното при него е, че той влиза по една схема по препоръки. Подкрепата за неговото назначаване в НСС се получава през министър Йордан Соколов, по-късно и председател на парламента. Моите впечатления от него след назначаването му са, че беше един етичен, възпитан, млад човек. Но често започна да се мести от сектор в сектор, което не се приема добре в която и да е служба. След това чух, че ходи на полицейски мисии в чужбина, там с никаква оперативна работа не се занимава. Мисля, че той не е успял да изгради професионален капацитет и опит, за да бъде сериозно интересен, още повече, че сега го обвиняват в шпионаж в полза на Русия", разказа Тихомир Стойчев.

Той поясни, че става въпрос за обявен за персона нон грата за служител на дипломатическото ведомство на Руската федерация. Доколкото познава исторически руските служби, много сериозен санитарен контрол и поведение се налага над тези служители, които се смятат за дискредитирани и провалени.

"Самият Караколев е и преподавател в Академията на МВР за известно време, където е готвил кадри, които след това са постъпвали в различните служби за сигурност", добави Стойчев.

По думите на Тихомир Безлов, изтичането на името на въпросния служител не е било прилично и професионално:

"Може само да подозираме, че има някакво усилие за PR, за да стане публично известно. Според коментарите на хора от службите и от МВР бяха, че той не е имал позиция, която да му даде достъп до интересна информация. С едно изключение - международния обмен, в който той за някакъв период от време е участвал."

По отношение на това какво е правил, не е някаква сериозна щета, каза още Безлов и добави, че по-интересното е информацията, която не е потвърдена за ДАНС и какво точно се е случило там.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стейк Ф1 показа болида си за новия сезон във Формула 1
Стейк Ф1 показа болида си за новия сезон във Формула 1
Арда привлече и Борислав Цонев
Арда привлече и Борислав Цонев