НОВИНИ

Блокираха кръговото кръстовище край разклона за пловдивското село Труд

bnt avatar logo
от БНТ
10:36, 06.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Безсрочните протестни действия на зърнопроизводителите и фермерите от Пловдив и региона започнаха с блокада на кръговото кръстовище край разклона за село Труд.

Републиканският път към Карлово ще остане затворен до обяд. Според предварително обявения график протестът днес е от 10.00 до 12.00 ч., а всеки следващ ден ще се увеличава като времетраене. И така докато исканията на зърнопроизводителите не бъдат изпълнени.

Тук всички потвърдиха, че не са съгласни с методиката на подпомагане, която им беше предложена, тъй като в нея не са адекватно отчетени загубите на зърнопроизводителите, които непрестанно нарастват в последните три години.

Недоволни са и от снощните думи на премиера Денков, че исканията им са неоснователни и протестите им неслучайно се случват малко преди ротацията. Така че исканията на протестиращите остават - не само да се преразгледат помощите, които им се предлагат, но и да получат ясни гаранции за законодателни промени, за да се гарантира устойчивост в сектора.

"Около 50 лв на декар са загубите и сме принудени да си продадем част от земята да можем да си изплатим задълженията към доставчиците и затова не можем да докажем, че сме на загуба", каза Ангел Иванчев – зърнопроизводител.

"Не може литър мляко да бъде 80 стотинки, литър вода да бъде по-скъпо", посочи Иван Стоилов - животновъд.

"Достъп до програми за финансиране специално за зърнопроизводството – няма, украинската помощ въобще не засегна, бюрокрацията от ден на ден се увеличи все повече и повече, особено последната година с навлизане на новия стратегически план, и т.нар. "зелена сделка", задълженията на всеки земеделец се увеличиха десетократно", отбеляза Ангел Вукодинов - зърнопроизводител.

Автор: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между полиция и протестиращи навръх годишнината от земетресението в Турция
Сблъсъци между полиция и протестиращи навръх годишнината от земетресението в Турция
Трус от 4 по Рихтер е регистриран в Румъния
Трус от 4 по Рихтер е регистриран в Румъния