НОВИНИ

Преглед на арабските медии: Протести на съпруги на руски бойци в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
16:27, 06.02.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

В Русия се надигат протести на семействата на войниците, изпратени в Украйна, които бяха широко отразени в арабските медии. Вижте най-интересните публикации по темата

Арабската служба на „Euronews“ показа десетки съпруги и роднини на руски бойци в Украйна, които поставиха цветя на гроба на Незнайния воин до стените на Кремъл в Москва. Така те отбелязаха 500 дни от обявяването на мобилизация. Съпругите отидоха и в щаба на предизборната кампания на Владимир Путин, където една от тях каза: „Не ни трябват компенсации от руското правителство. Искаме съпрузите ни да се върнат живи.“
Медията отбелязва още, че демонстрацията е част от протестна кампания, организирана от семействата на войници резервисти, с искане те да бъдат изтеглени от бойните фронтове в Украйна. Исканията на жените бяха посрещнати с медийно затъмнение от медиите, контролираните от правителството, а някои политици, лоялни на Кремъл, се опитаха да ги представят като агенти на Запада, пише Евронюз.

Правозащитната група „OVD-info“ съобщи, че най-малко 27 души са били арестувани на 3 февруари по време на възпоменанието на съпругите. Повечето от задържаните са журналисти, но е имало арести и на други места в центъра на Москва. По-късно властите са освободили част от хората, съобщава вестник „Ал Кудс Ал Араби“.

Интерент платформата "Ахбар Алаан" цитира видеооператор на Агенция „Франс Прес", арестуван по време на демонстрацията на съпругите. По думите му, около 25 журналисти, включително чуждестранни кореспонденти, са били с него в полицейския камион, който ги е превозил до център за задържане в Москва.

Медията пише още, че в Украйна се бият 617 000 войници, от които 244 хиляди резервисти, протестното движение на техни съпруги е започнало преди няколко седмици. Недоволството на семействата на резервистите, мобилизирани със заповед на президента Владимир Путин през септември 2022 г., е чувствителен въпрос за руските власти преди президентските избори, отбелязва медията. Поради те засега се въздържат да потушат движението.

Телевизия „Ал-Араби" цитира призива на Мария Андреева към членовете на предизборната кампания на руския президент. "Владимир Путин издаде нареждане моят мъж да отиде там (в Украйна). Искам да знам кога ще има нареждане той да се върне у дома." Андреева казва още, че не е забелязала властите да търсят бързо решение за притесненията на войнишките съпруги, и е време кампанията да се засили. Същевменно, детето на Андреева страда от затруднения в общуването поради отсъствието на баща си. Според майката, всички проблеми в семейството имат едно решение - върщането на съпруга и.

Автор: Тухама Ал Джунди

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ-СДС подкрепя създаването на комисия за дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса
ГЕРБ-СДС подкрепя създаването на комисия за дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса
Принц Хари пристигна в Лондон
Принц Хари пристигна в Лондон