НОВИНИ

Кой е Павел Дуров - основател на "Телеграм" и биологичен баща на над 100 деца

Павел Дуров - Телеграм
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:04, 26.08.2024
Чете се за: 06:27 мин.
По света
Слушай новината

Задържаният при слизането си от самолета на летището в Бурже край Париж френско-руския милиардер Павел Дуров се обрисува като либертарианец и като защитник на поверителността в интернет. Но той също така поражда и полемика заради отказа си да модерира по какъвто и да е начин съдържанието в приложението "Телеграм", на което той е съосновател, отбелязва Франс прес в аналитичен материал-портрет на Дуров.

Той е на 39 години. Срещу него беше издадена във Франция заповед за издирване от Службата за борба с насилието над непълнолетни. Заповедта за издирване на Дуров беше във връзка с разнородни нарушения, от измами до трафик с наркотични вещества, от кибертормоз до организирана престъпност, като се премине и през обвинения във възхвала на тероризма и на измамите, отбелязва френската агенция.

През 2006 г. Дуров едва-що завършил университета в Санкт Петербург, родния му град, създава социалната мрежа "ВКонтакте", която се превръща набързо в първата мрежа в Русия и изпреварва дори по интерес "Фейсбук".

Но успехът на интернет платформата поражда търкания между Дуров и властта. Той я продава. Поемат я хора, близки до управляващите, а Дуров напуска Русия през 2014 г. По това време той е в деликатни отношения с Кремъл заради това, че е отказал да предаде на руските служби за сигурност личните данни на потребители на социалната мрежа, по-специално на проевропейски настроени украински граждани.

През 2013 г., година преди да напусне Русия, Павел Дуров разработва с брат си Николай приложението "Телеграм". След напускането на Русия Дуров пътува от страна в страна и накрая се устройва в Дубай. Същевременно получава гражданство на карибската островна държава Сейнт Китс и Невис. През август 2021 г. Дуров получава и френско гражданство, благодарение на рядко прилагана процедура, във връзка с която Париж си остава много дискретен.

Междувременно приложението "Телеграм" отчита феноменален успех, позиционирайки се като защитник на индивидуалните свободи, отказвайки цензурата и запазвайки поверителността на потребителите си.

Но всичко това притеснява някои.

През 2018 г. московски съд разпорежда блокиране на "Телеграм". Заповедта е истинско фиаско и три дни по-късно протестиращи "бомбардират" централната на Федералната служба за сигурност с хартиени самолетчета - символа на приложението.

Оттогава Русия се отказа от усилията си срещу приложението и "Телеграм" е използван както от властта, така и от опозицията. Някои канали в приложението наброяват няколкостотин хиляди абонати.

"Телеграм" играе и съществена роля във войната в Украйна, документирана от блогъри от двата лагера в конфликта, които постват там анализите си и много видеа от боевете.

"Мисля, че вършим добра работа с "Телеграм", с 900 милиона потребители, които ще прехвърлят вероятно един милиард активни месечни потребители до една година", похвали се Дуров през април в рядко интервю за ултраконсервативния американския журналист Тъкър Карлсън.

Иначе Дуров отсъства от традиционните медии, но той не се колебае да заема преден план в собствената си страница в "Телеграм". Там казва, че води самотен живот, че се въздържа от консумация на месо и на алкохол. Винаги облечен в черно, той се стреми да поддържа прилика с актьора Киану Рийвс, такъв, какъвто той беше в "Матрицата".

През юли Дуров се похвали, че е биологичен баща на над 100 деца, заченати благодарение на това, че той е бил донор на сперма в десетина страни по света. За тази донорска инициатива Дуров казва, че тя е била негов граждански дълг. По този начин той се доближава и до движението на привържениците на насърчаване на раждаемостта, към което принадлежат американският милиардер Илон Мъск, както и други милиардери от сектора на високите технологии.

Според сп. "Форбс" състоянието на Дуров е оценявано през настоящата година на 15,5 милиарда долара (13,38 милиарда евро). Дуров е създател и на криптовалутата тонкойн, чийто курс обаче спадна с над 15 процента след новината за ареста му.

От години "Телеграм" е в полезрението на европейските съдебни власти, обвиняващи го, че разпространява призиви за убийство, че е платформа за продажба на дрога или че разпространява комплотистки теории. Дуров уверява, че отговаря на всяко искане за заличаване на съдържание, в което има призиви за насилие или убийство.

Много експерти обаче подлагат на съмнение действителната сигурност, предлагана от "Телеграм" на потребителите си. Платформата казва, че е по-сигурна от приложения като "УотсАп", но не криптира съобщенията си.

"Телеграм" все пак сътрудничи на съдебните власти. През 2022 г. заплашено с блокиране от Върховния съд на Бразилия, приложението прие да закрие акаунти, обвинявани в разпространение на дезинформация. Същата година Германия приветства конструктивните разговори със създателите на приложението, ценено от крайнодесни активисти или от местни антиваксъри.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Божанов: Смениха Калин Стоянов 1 с Калин Стоянов 2
Божидар Божанов: Смениха Калин Стоянов 1 с Калин Стоянов 2