НОВИНИ

Кой е виновен за обгазяването на Димитровград?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
22:36, 08.04.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
виновен обгазяването димитровград
Слушай новината

Поредно предписание на ТЕЦ "Марица 3" заради вчерашното замърсяване на въздуха в Димитровград. От екоинспекцията в Хасково потвърдиха за БНТ, че показателите вече са в норма. Заради замърсяванията обаче може да се стигне и до спиране на мощности, коментира в сутрешния блок екоминистърът Борислав Сандов.

Двойно по- високи от допустимите норми на серен диоксид във въздуха на Димитровград бяха отчетени вчера предиобед. Тази ситуация не е прецедент, разказват местните:

"За съжаление в Димитровград сме подложени на обгазяване, не всеки ден, но в определени периоди, когато стартира ТЕЦ-а или има някаква авария", разказа Веселин Караджов.

"Да се вземат мерки да се отстранят точно тези залпови замърсявания. Да се инвестира в подобряване на технологичния процес в самото предприятие", призова Росен Давчев.

Борислав Сандов: Може да се стигне до затваряне на някои мощности от ТЕЦ "Марица 3" заради обгазяването

Проверка на Регионалната екоинспекция в ТЕЦ "Марица 3" установи и откъде идва замърсяването:

"Открихме някои нарушения, за които сме давали предписания. И този път не беше изпълнено едно от нарушенията съгласно комплексното разрешително - да се допускат неорганизирани емисии от сградата на котелното помещение", обясни Наталия Пачеманова - директор на РИОСВ-Хасково.

От ТЕЦ-а отричат да са основен замърсител. Вчерашното замърсяване обясняват с пренос на въздушни маси от други централи, използващи същото гориво. Екоминистърът Борислав Сандов също коментира темата като обяви, че предстои да излезе решение по наказателна процедура за чистота на въздуха у нас, което може да доведе и до по-строги санкции за централата:

"Включително може да се стигне до затваряне на някои мощности", каза той пред БНТ.

От вчера на обяд автоматичната станция в Димитровград не е отчела превишения на нивата серен диоксид във въздуха на Димитровград.

По темата работиха: Г. Гайдарова, Ц. Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фон дер Лайен връчи на Зеленски документ за начало на процедурата по присъединяване на Украйна към ЕС
Фон дер Лайен връчи на Зеленски документ за начало на процедурата по присъединяване на Украйна към ЕС
Балкан разгроми ТФТ Скопие в Балканската лига
Балкан разгроми ТФТ Скопие в Балканската лига