НОВИНИ

Кой и кога издава заповед системата BG Alert да бъде задействана?

продължават тестовете системата alert
bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 25.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Бедствието в село Воден даде повод депутатите от парламентарната комисията по вътрешна сигурност да изслушат представители на МВР за работата на системата BG Alert. Тя бе въведена по-рано тази година, но досега не е използвана в кризисна ситуация. Народните представители искаха да разберат защо системата за ранно известяване, не бе задействана във Воден.

Системата BG Alert може да бъде задействана по два начина, по искане на органи, които имат софтуерна свързаност и такива, които нямат, след отправено искане до пожарната.

"Когато компетентен орган е предоставил съответното искане до ГД Пожарна безопасност, има възможност да се създаде такова съобщение. След верификация същото може да бъде изпратено до крайните потребители", каза Александър Джартов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

Как населението се известява за бедствие се разписва в заповедта за обявяване на бедственото положение на кмета? При бедствието във Воден кметът не е предвидил задействане на BG Alert. Самата процедура за използване на системата за ранно известяване отнема минути.

"Съобщението независимо, че има предварителни текстове следва да бъде прегледано, за да се види дали е приложимо в конкретния случай и след това да се натисне т.нар. копче. Процесът не е в рамките на няколко секунди, няколко минути - да", обясни Александър Джартов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

След обучение органи, които могат да изпращат съобщения, чрез BG Alert са: кметове на общини, обл. управители, министри. До момента обаче само кметът на Стара Загора е изпратил искане за обучение.

"Наредбата е в сила от началото на април - необходимо е да бъдат обучени не само областните управители и техните администрации, така и кметовете на общини", каза Александър Джартов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

BG Alert обаче не е единствения канал за комуникация - може да се използва радиото и телевизията за уведомяване на гражданите. Това е причина обучението за използване на BG Alert да не е задължително за местната власт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съперничката на Томова на Игрите в Париж се класира за финал в Прага
Съперничката на Томова на Игрите в Париж се класира за финал в Прага